Glasramen van de O.L.Vrouwekerk in Wulveringem gerestaureerd
De Vlaamse overheid kent een premie van 478.331,22 euro toe voor twee restauratieprojecten in het Veurnse. De steun wordt gebruikt voor de restauratie van de glasramen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk vann Wulveringem en het orgel van de Sint-Niklaaskerk van Veurne. De middelen zijn afkomstig uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering alles samen ruim 4,3 miljard euro investeert om het economische en maatschappelijke weefsel te herstellen na de coronacrisis.
Volgens bevoged minister Matthias Diependaele hebben beide dossiers een directe impact op de werkgelegenheid voor kleinere en middelgrote bedrijven. De orgelrestaurateur en het atelier dat de glas-in-loodramen opknapt, zijn bedrijven die ambachtslui tewerkstellen. Deze ateliers zijn meestal kleinere bedrijven in de erfgoedsector die erg geleden hebben onder de coronacrisis en dreigen te verdwijnen bij gebrek aan werkgelegenheid. De relancemiddelen die nu ingezet worden, houden de sector aan de slag.
Laatgotische hallenkerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk gaat terug op een romaanse kruiskerk uit de 12de eeuw. De laatgotische hallenkerk zelf dateert uit de 15de en 16de eeuw en onderging nog verbouwingen in de 17de en 18de eeuw. Er zijn nog natuurstenen resten van de romaanse voorganger in het gebouw verwerkt. Voor de restauratie van de glas-in-loodramen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Wulveringem is een premie van 86.235,78 euro toegekend.
De glasramen zijn vervaardigd uit blank antiek glas en vaak staat er de naam van de schenker op geschilderd. Ze worden opnieuw gelood en gebroken kalibers worden hersteld. De houten en de smeedijzeren raambruggen worden ontmanteld. Ze worden vervangen door bronzen exemplaren. Nadien worden de gerestaureerde glasramen teruggeplaatst.
Het orgel uit de Sint-Niklaaskerk is een instrument uit 1897-1898 van orgelbouwer Frederick Loncke. De orgelkast werd gemaakt door Al. Desaever. In 1917 werd, met het eindoffensief in het vooruitzicht, het orgel gedemonteerd en in veiligheid gebracht. En hoewel het orgel in WOI gespaard bleef, werd het tijdens WOII ernstig beschadigd. Het orgel kreeg in tussentijd een minder geslaagde restauratie.
Bron: Onroerend Erfgoed