Glasramen Sint-Pauluskerk in Galmaarden worden gerestaureerd

Het project voor de restauratie van de glasramen van de Sint-Pauluskerk van Vollezele, deelgemeente van Galmaarden, werd in 2018 gestart.
30/03/2022 - 11:34
De Sint-Pauluskerk
De Sint-Pauluskerk © Toerisme Galmaarden

De Vlaamse overheid geeft financiële steun voor het herstel van de glasramen van de Sint-Pauluskerk in Vollezele, een deelgemeente van Galmaarden. Al in 2003 had de Monumentenwacht de aandacht gevestigd op de noodzaak van de restauratie van de glasramen van de Sint-Pauluskerk. In 2018 heeft de gemeente Galmaarden daarvoor ook een bedrag van 190.000 euro vrijgemaakt. Wegens de hoogdringendheid werd al meteen één raam onder handen genomen. 

Dankzij de nieuwe premie van 148.578,73 euro van Onroerend Erfgoed kunnen nu ook de andere glasramen aan bod komen. De glasramen worden daarvoor gedemonteerd en naar een atelier gebracht. Ze worden er gereinigd, herlood, breuken verlijmd, schilderingen gefixeerd en ontbrekende stukken hersteld. Om de glasramen na restauratie beter te beschermen, wordt er een beschermbeglazing geplaatst aan de buitenzijde.

De parochie Vollezele behoorde oorspronkelijk tot het bisdom Kamerijk. Maar vanaf de hervorming van de kerkprovincies in 1559 kwam de parochie onder het nieuwe aartsbisdom Mechelen. De parochie behoorde tot de voogdij van de abdij van Vorst. In de gemeente ontwikkelde zich ook een bloeiende verering van Sint-Antonius Abt, die wordt aangeroepen en vereerd als patroonheilige tegen veeziekten. Die verering wordt in 1720 ook bevestigd door de schenking van een relikwie en zilveren relikwieschrijn met de beeltenis van de heilige door de abdis van Vorst, Maria-Josepha d’Espinosa. Datzelfde jaar wordt in Vollezele ook de Broederschap van de H. Antonius opgericht. Tot de eerste leden behoorden de abdis en de vrouwen en zusters van de abdij van Vorst.

De eerste Sint-Pauluskerk dateerde zeker uit de 14de eeuw. In 1776-1777 werd dan de nieuwe, huidige kerk gebouwd in opdracht van de abdij van Vorst. In de toren werd toen ook het wapenschild van de abdij van Vorst ingemetseld. De glas-in-loodramen in het koor dateren uit 1882 en werden ontworpen en geproduceerd door het huis F. Van der Poorten (Sint-Jans-Molenbeek). Ze stellen de heilige harten van Maria en Jezus voor en de apostelen Petrus en Paulus. In 1900 werden ook de glas-in-lood-ramen van het schip geplaatst die de apostelen voorstellen. Deze ramen werden ontworpen en vervaardigd door Bertrand Bardenweyer, glasschilder in Sint-Jans-Molenbeek. In 1973 werd de kerk beschermd als monument. In 2015 werd die bescherming uitgebreid met het omliggende kerkhof.