Global Mercy meert vandaag aan in Senegal
Het nieuwe ziekenhuisschip Global Mercy, dat vanuit de haven van Antwerpen koers heeft gezet naar Afrika, wordt op zaterdag 28 mei feestelijk verwelkomd in Dakar (Senegal). In februari meerde ook het andere ziekenhuisschip van de ngo, de Africa Mercy, ook al aan in Dakar. Dit weekend gaat het nieuwe ziekenhuisschip Global Mercy er voor anker. Mercy Ships verwacht met beide schepen de impact van haar werk meer dan te verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met opleiding van lokale zorgverleners in de allerarmste landen van Afrika.
Vlaamse inbreng
Volgens de internationale medische hulporganisatie Mercy Ships zijn er momenteel verschillende Belgische vrijwilligers aan boord. Global Mercy biedt plaats aan 950 personen, van wie 641 bemanningsleden waaronder chirurgen en verpleegkundigen, ondersteunend personeel en maritieme vrijwilligers van over de hele wereld. Momenteel zijn er ook zes6 Vlaamse vrijwilligers aan boord van de Global Mercy die de binnenvaart in Dakar vanop de eerste rij meemaken.
30 jaar Afrika
De aankomst in Senegal valt samen met 30ste verjaardag van de werking in Afrika. Dat werd deze maand gevierd met een symposium met afgevaardigden uit 29 Afrikaanse partnerlanden. Op het driedaagse congres werkten staatshoofden, ministers van Volksgezondheid en deskundigen samen aan een tienjarenplan voor de versterking van de chirurgische zorg in Afrika. Een belangrijke strategische stap om de toegang tot veilige chirurgie op het hele continent te verbeteren tegen 2030. Op 30 mei komen de staatshoofden en hun ministers van Volksgezondheid uit Benin, Kameroen, Congo Brazzaville, Ivoorkust, Gambia, Ghana, Guinee-Bissau, Liberia, Madagaskar, Sierra Leone en Togo aan boord van de Global Mercy onder leiding van de president van Senegal, Macky Sall. Op het schip zullen zij de Dakar Declaration ondertekenen: een samenwerkingsverbintenis van de betrokken Afrikaanse landen om de toegang tot chirurgische, verloskundige en anesthesiologische zorg op het hele continent voor 2030 te verbeteren.
Bron: Mercy Ships