Globalisering versterkt actualiteit bevrijdingstheologie

Kardinaal Gerhard Müller looft de bijdrage van Gustavo Gutierrez om de theologie maatschappelijk relevant te maken.
03/06/2018 - 10:00
Kardinaal Gerhard Müller
Kardinaal Gerhard Müller © Tertio

De bevrijdingstheologie blijft tot op vandaag belangrijk, vooral voor Latijns-Amerika, waar de lotsverbetering van een groot deel van de bevolking nog steeds niet bevredigend is. Het citaat komt enigszins verrassend van kardinaal Gerhard Ludwig Müller, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, in een interview met KNA in het vooruitzicht van de Amazonesynode en de 90ste verjaardag van bevrijdingstheoloog Gustavo Gutierrez.

Kardinaal Müller onderstreept het belang van het boek Theologie van de Bevrijding, waarmee Gustavo Gutierrez 1971 de naam gaf aan deze stroming binnen de theologie. De relevantie van die theologie wordt volgens de kardinaal nog versterkt door de gevolgen van de globalisering. De Kerk moet een kritische stem durven verheffen tegen uitbuiting, onderdrukking en de aantasting van de menselijke waardigheid. De bevrijdingstheologie helpt eraan herinneren dat wij de armen niet mogen vergeten en dat de verkondiging naast een spirituele ook een maatschappelijke dimensie heeft.

Kardinaal Müller is wel kritisch over de vele voorstellen in het vooruitzicht van de Amazone-bisschoppensynode om het tekort aan priesters in de Amazoneregio op te lossen. Wij mogen niet vergeten dat het celibaat spiritueel sterk met het priesterschap verbonden is.

Bron: Kathpress.at