Godsdienstpedagoog Jozef Bulckens overleden

De grondlegger van de Vlaamse godsdienstpedagogiek werd 93. Als onderwijshervormer drukte hij een belangrijke stempel op het godsdienstonderwijs.
04/09/2023 - 14:03
Jozef Bulckens
Jozef Bulckens © KU Leuven

Prof. dr. Jozef Bulckens is op maandag 4 september 2023 op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1968 tot 1996 hoogleraar catechetiek en godsdienstpedagogiek aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Jozef Bulckens was een pionier van godsdienstpedagogiek in Vlaanderen. Vanuit zijn faculteit heeft hij hele generaties godsdienstleerkrachten mee opgeleid. 

Jozef Bulckens werd op 23 februari 1930 geboren in Herentals. Na zijn opleiding aan het Groot Seminarie van Mechelen werd hij in 1954 tot priester gewijd. Hij studeerde af aan de Leuvense Faculteit Godsgeleerdheid met een doctoraat over Auguste Lecerf (1872-1943) en de herwaardering van het calvinisme bij de gereformeerden in Frankrijk. Toch kreeg zijn passie voor de catechetiek en het godsdienstonderricht (basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen) pas concreet vorm nadat hij in het Brusselse in de parochiepastoraal actief was geweest. In 1968 werd hij voltijds docent catechetiek aan de Leuvense universiteit en in de jaren 1970 respectievelijk hoogleraar en gewoon hoogleraar catechetiek en godsdienstdidactiek aan de theologische faculteit. Na het academiejaar 1995-1996 ging hij op emeritaat. 

Collega’s kenden hem als een joviale en toegewijde professor, die van catechetiek zijn levenswerk heeft gemaakt.

Als onderwijshervormer drukte hij een belangrijke stempel op het godsdienstonderwijs in Vlaanderen.

Zo zette hij mee zijn schouders onder verschillende opleidingsprogramma's, permanente vormingen, de uitwerking van nieuwe leerplannen en de ontwikkeling van handleidingen en vakliteratuur over catechese en godsdienstonderricht. 

In 1981 stond hij mee aan de wieg van de Nikè-reeks voor theologische, liturgische en pastorale publicaties en vanaf die periode was hij mee verantwoordelijk voor de Vlieberg-Sencie-leergangen en Didachè-studiedagen, waarbij ernaar gestreefd werd om godsdienstleerkrachten en andere geïnteresseerden een stevige en gerichte theologische en catechetische achtergrondinformatie te bieden. De invloed van professor Bulckens op de evolutie van het Vlaamse godsdienstonderwijs binnen middelbare scholen kan nauwelijks worden onderschat.

Bron: Faculteit Theologie en Religiewetenschappen