Godsdienstvrijheid onder druk in Indonesië

Sinds 2006 moet in Indonesië elke religieuze gemeenschap van de plaatselijke overheid en bevolking toestemming krijgen voor de bouw van een kerk.
12/09/2019 - 10:00

Volgens Open Doors, een internationale christelijke organisatie organisatie die wereldwijd opkomt tegen de vervolging van christenen, wordt het Indonesische christenen vaak onmogelijk gemaakt om nieuwe kerken te bouwen, ook al werden daarvoor de nodige vergunningen verstrekt. De afgelopen twee maanden zijn minstens drie parochies of christelijke gemeenten gedwongen om de bouw van hun kerk te stoppen of mochten ze hun kerk niet langer gebruiken, stelt Klaas Muurling van Open Doors.

Muurling verwijst onder meer naar de intrekking van de bouwvergunning voor een pinksterkerk in Yogyakarta, officieel omdat het kerkgebouw te weinig zou gebruikt worden. Twee dagen later werd de bouw gestopt van een baptistenkerk in Semarang, op 130 kilometer ten noorden van Yogyakarta, omdat de bouwvergunning vervallen was. Op 7 augustus vielen politieagenten binnen tijdens een kerkdienst van een pinkstergemeente in Riau (West-Sumatra).

Volgens Open Doors ondervinden ook vele andere kerken problemen bij het aanvragen en behouden van bouwvergunningen.

Bron: Open Doors