Goede preek duurt acht minuten

Voormalige secretaris van de Bisschoppensynode schreef een boeiend boek met suggesties voor priesters en diakens.
05/12/2020 - 00:00

Een goede preek mag niet langer duren dan acht minuten, omdat wij slechts zo lang de aandacht van luisteraars kunnen vasthouden. Dat schrijft aartsbisschop Nikola Eterovic, de voormalige secretaris van de Bisschoppensynode, in zijn pas verschenen boek Het Woord van God. Het boek richt zich tot priesters en diakens om hen te bemoedigen en met raad bij te staan.

Mgr.  Eterovic geeft de raad om al bij het begin van de week met de voorbereiding van de preek te beginnen. De priester of diaken moet streven naar een toespraak die relevant is omdat hij aansluit bij kwesties van plaatselijk of nationaal belang en die gelovigen weet aan te grijpen en te werven. Hij geeft predikanten nog de raad om de tekst nvan hun homilie niet af te lezen en zich rechtstreeks tot de aanwezigen te richten.

Andrews Headon, de vicerector van het Engels College in Rome, is zeer te spreken over het boek met zijn vele nuttige praktische suggesties. Wij weten allemaal dat de kortste preken het moeilijkste zijn, omdat ze veel discipline en vakmanschap vereisen.

Bron: The Guardian