Grafkapel in Jeruzalem heropent vandaag

De heropening van de kapel in de Heilig Grafkerk in Jeruzalem bekroont de vruchtbare samenwerking van de christelijke Kerken in het Heilig Land.
22/03/2017 - 11:37
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem © Heilige Grafkerk Jeruzalem

Vandaag woensdag gaat de grafkapel van de Heilige Grafbasiliek in Jeruzalem opnieuw open voor het publiek. Francesco Patton, hoofd van de Custodie van het Heilige Land, noemt de gebeurtenis om minstens twee redenen historisch. Allereerst is de Aedicula, die een deel van de deksteen van Jezus’ oorspronkelijke graf bevat, een van de de belangrijkste heilige plaatsen voor christenen. Bovendien was deze restauratie slechts mogelijk dankzij de goede verstandhouding tussen de katholieke, orthodoxe en Armeense kerkgemeenschappen die samen verantwoordelijk zijn voor het beheer van de kerk. Het is bijna profetisch dat Pasen dit jaar, ondanks de verschillende kalender, voor alle christenen op dezelfde dag valt, voegt Patton eraan toe. Hopelijk zal dat binnen afzienbare tijd voor alle christenen voortaan altijd zo zijn.

De restauratie van de grafkapel was slechts mogelijk dankzij milde steun van verschillende kanten, onder meer ook van de Jordaanse koning, de Palestijnse overheid, Frankrijk en de Italiaanse katholieke Kerk. Ook het Vaticaan droeg een half miljoen dollar bij in de restauratie. 

De kerk werd in 326 na Christus buiten de toenmalige stadsmuren van Jeruzalem gebouwd ten tijde van keizer Constantijn (ca. 280-337), op de plaats waar Christus volgens de overlevering gekruisigd en begraven werd.

Bron: KNA/Kathpress.at