Grieks-katholieken en Oekraïens-orthodoxen herdachten Holodomor

Het Sovjetregime heeft in de jaren 1932-33 bewust miljoenen mensen uitgehongerd.
25/11/2019 - 15:09
Sovjets nemen graan bij de boeren in beslag
Sovjets nemen graan bij de boeren in beslag © history.org.ua

Oekraïense uniaten en orthodoxe kerken hebben zaterdagavond duizenden kaarsjes aangestoken om de naar schatting 4 tot mogelijkerwijze 8 miljoen slachtoffers van de Holodomor onder de Sovjets te herdenken. De hongersnood werd van 1932 tot 1933 op bevel van de dictator Josef Stalin bewust veroorzaakt om de rijkere boeren op de knieën te krijgen en hen te dwingen zich aan te sluiten bij de socialistische kolchozen en sovchozen. Dat gebeurde in het kader van de Sovjetcampagne voor de afschaffing van het individuele grondbezit en de collectivisatie van zijn landbouwsector tussen 1928 en 1940. Volgens historici werden de Oekraïense boeren geviseerd, omdat zij felle tegenstanders waren van het landbouwbeleid van de Sovjet-Unie. Dat resulteerde in een daling van de productie en een gebrek aan voedsel, met miljoenen hongerdoden als gevolg, ook al omdat verborgen voedselvoorraden in beslag werden genomen en omdat een reisverbod werd opgelegd waardoor noodlijdenden zich niet elders konden bevoorraden.

Het drama van de Holodomor - een term die is afgeleid van de Oekraïense woorden holod (honger) en mor (uitroeiing) - voltrok zich voor de ogen van de wereld, maar die reageerde nauwelijks. Kardinaal Theodor Innitzer (1875-1955), de toenmalige aartsbisschop van Wenen,  was destijds een van de weinige gezaghebbende leiders die luidop zijn stem durfde te verheffen. Daarom werd zaterdagavond ook in Wenen een korte herdenkingsplechtigheid gehouden.

Tijdens de herdenking in Kiev zei president Volodimir Zelenski dat er destijds tussen de 4 à 8 miljoen mensen van honger zijn omgekomen. De bevolking van Oekraïne zal deze genocide nooit vergeten en vergeven. Wereldwijd erkennen meer dan 20 landen de Holodomor als genocide tegen Oekraïners, onder meer Spanje, Italië, Polen, Hongarije, de VS, Canada, Australië, Argentinië, Mexico en Colombia. Het Europese Parlement keurde in 2008 een resolutie goed waarin de Holodomor weliswaar niet als een genocide, maar wel als een afschuwelijke misdaad tegen het Oekraïense volk en tegen de menselijkheid werd erkend.

Bron: Kathpress.at/Euronews