Griekse regering botst met orthodoxe Kerk

De regering wil de Grieks-orthodoxe godsdienst verbannen uit de openbare scholen.
09/10/2016 - 10:00

Nadat de Griekse regering eerder al, onder meer met het oog op de Europese integratie, besloot om de godsdienstige overtuiging niet langer op de identiteitskaarten te vermelden en een belasting te heffen op kerkelijke eigendommen lijkt een nieuwe cultuurstrijd met de Grieks-orthodoxe Kerk in de maak. De Griekse minister van Onderwijs en Cultuur Nikos Philis, van de partij van Alexis Tsipras, heeft aangekondigd dat hij de orthodoxe Kerk uit het openbare onderwijs wil verdrijven.

Minister Philis kondigt aan dat hij het vak godsdienst, dat in Griekenland nog door Grieks-orthodoxe priesters en leken met een theologische vorming wordt gegegevn, door een neutraal vak godsdienstonderwijs wil vervangen. Philis wil in de staatsscholen ook komaf maken met het dagelijkse gebed. De regering Tsipras kondigde eerder al ingrijpende besparingen van de overheid aan op de lonen van Grieks-orthodoxe geestelijken.

90 procent van de bevolking noemt zich Grieks-orthodox en de Grieks-orthodoxe Kerk is er de facto staatskerk. In het land bestaat traditioneel een nauwe band tussen Kerk en staat, maar de privileges van de Grieks-orthodoxe Kerk liggen al langer onder vuur. Critici verwijten de Grieks-orthodoxe Kerk oneerlijke belastingvoordelen, het geheimhouden van bezittingen en soms zelfs de weigering om aan haar belastingplicht te voldoen.

Bron: Radio Vaticana (Duitstalig)