Grimbergen brouwt opnieuw bier intra muros

Voor het eerst sinds de Franse Revolutie wordt er binnen de muren van de norbertijnenabdij van Grimbergen opnieuw een eigen abdijbier gebrouwen.
28/05/2021 - 16:14

Na 223 jaar gaat de abdij van Grimbergen, de oudste nog bestaande norbertijnenabdij ter wereld, opnieuw bier brouwen binnen de eigen muren. Grimbergen is het tweede meest verkochte abdijbier ter wereld, maar het wordt niet in de abdij zelf gebrouwen. Voor de nieuwe biersoorten zal dat wel het geval zijn. De nieuwe brouwerij heeft een jaarcapaciteit van tienduizend hectoliter. Daardoor is de brouwerij, die nu binnen de muren van de abdij wordt geopend, wel erg groot uitgevallen voor een microbrouwerij. Maar die hoeveelheid is nog altijd aanzienlijk minder dan de productie van andere abdij- en trappistenbrouwerijen zoals Westmalle of Orval. Mensen kunnen het nieuw bier degusteren in de abdij en het is ook de bedoeling om een belevingscentrum te creëren binnen de abdijmuren.

De laatste brouwer, die binnen de muren van de abdij actief was, brouwde er vlak voor de Franse Revolutie. In de abdij, waar vandaag nog een dozijn kanunniken tussen vijftig en negentig jaar wonen, werd overigens al in 1128 gestart met het brouwen van bier. Maar daar kwam abrupt een einde toen de Fransen in 1798 de site overnamen en de apparatuur verkochten. (vervolg na de foto)

Lancering van het nieuwe abdijbier met pater Karel Stautemas in Grimbergen.
Lancering van het nieuwe abdijbier met pater Karel Stautemas in Grimbergen. © Karel Stautemas/Abdij Grimbergen

Drie nieuwe bieren

De lancering van de nieuwe bieren bekroont vier jaar onderzoek naar de methodes van monniken die doorheen de geschiedenis bier hebben gebrouwd in de abdij. Het levert de inspiratie voor 3 nieuwe, hedendaagse bieren geïnspireerd door de oorspronkelijke ingrediënten en methoden die in de archieven werden herontdekt. Zo werden in boeken van de 14de tot 18de eeuw in het Latijn en Middelnederlands, die werden gered voordat de abdij door Franse revolutionairen in brand werd gestoken, details gevonden over de brouwmethoden van de oorspronkelijke monniken, en vooral over het gebruik van hop in plaats van gefermenteerde kruiden.

Smaak

Toch worden slechts enkele elementen uit die ingridiëntenlijsten door de monniken voor de nieuwe biersoorten gebruikt, omdat het uiteraard de bedoeling is dat ook de consumenten van vandaag het bier lusten. Volgens de Franse brouwmeester van Carlsberg, Marc-Antoine Sochon, is die combinatie met de kennis van moderne technieken ook nodig omdat het bier van die tijd eerder smakeloos was. Pater Karel Stautemas, de enige norbertijn die zelf in de brouwerij actief zal zijn en er het gezelschap krijgt van een 5- à 10-tal medewerkers, benadrukt dat de smaak van het bier doorheen de geschiedenis overigens al om het decennium werd aangepast en bijgeschaafd. (vervolg van het artikel na de afbeelding)

Brouwerij van Grimbergen
Brouwerij van Grimbergen © Karel Stautemas/Abdij Grimbergen

Traditie

Voortaan gaan de monniken in hun microbrouwerij eigen bieren produceren - de Grimbergen Magnum Opus (een brutbier met champagne gist), de Ignis Quadruple (een kruidig degustatiebier) en de Astrum Pale Ale (een dorstlesser) – als aanvulling bij het bestaande gamma van de bieren van Grimbergen, die via de Carlsberggroep wereldwijd worden verdeeld. Volgens subprior Karel Stautemas kiezen de norbertijnen bewust ervoor om op kleine schaal en verbonden met de traditie en dat op de plaats waar de brouwerij stond vóór de Franse Revolutie bier te brouwen. Volgens hem zet de nieuwe brouwerij niet alleen de abdij zelf, maar ook Grimbergen als gemeente opnieuw op de kaart. De bieren worden deels lokaal verkocht, maar het merendeel wordt verdeeld in België en onze buurlanden, en vooral Frankrijk. De opbrengst van de verkoop van het bier is bestemd voor het onderhoud van de abdij, goede doelen en voor de ondersteuning van degenen die bij de abdij aankloppen en hulp nodig hebben. 

Bekijk hieronder de video van de opening van de nieuwe brouwerij.