Grimbergse norbertijn Gereon van Boesschoten overleden

Donderdagavond is pater Gereon, geboren als Cornelius van Boesschoten en norbertijn van de abdij van Grimbergen, overleden. Hij was 81.
08/07/2018 - 15:51
Norbertijn Gereon van Boesschoten
Norbertijn Gereon van Boesschoten © Abdij Grimbergen

Cornelius (Kees) van Boesschoten werd in Dongen (Nederland) op 10 januari 1937 geboren.  In 1956 trad hij in de abdij van Grimbergen in en kreeg bij zijn inkleding op 17 september de kloosternaam Gereon. Na zijn priesterwijding in 1963, studeerde hij liturgie aan de San Anselmo Universiteit in Rome en behaalde er in 1966 de titel van magister in de liturgie.  Na zijn terugkeer in de abdij werd hij benoemd tot cantor en stond in 1968 stond mee aan de wieg van het Gregoriaanse Abdijkoor. Onder zijn leiding bouwde het een nationale en internationale reputatie op. Pater Gereon was ook godsdienstleraar in Londerzeel (Virgo Sapiens) en Brussel (Maria Boodschap). Vanaf 25 oktober 1982 was hij directeur van de Volkssterrenwacht Mira. In 1991 werd hij benoemd tot pastoor van Grimbergen. In 2013 vierde hij zijn 50 jaar priesterjubileum. In de schaduw van de abdij genoot hij van een verdiende rust, maar bleef zich verdienstelijk inzetten in de parochies van Grimbergen waar ze graag een beroep op hem doen.

Zowat een maand geleden ging de gezondheidstoestand van pater Gereon sterk achteruit. Hij lag verschillende weken in het ziekenhuis en kreeg uiteindelijk palliatieve zorg in rusthuis Heilig Hart. Daar overleed hij donderdagavond.

Gedreven en enthousiast

Ik heb vele jaren met hem samengewerkt, zegt zijn confrater en prior van de abdij Johan Goossens in Het Laatste Nieuws. Hij was mijn voorganger als pastoor van Grimbergen. Alles deed hij met gedrevenheid en enthousiasme. Zijn manier van preken was ook bijzonder. Hij kon mensen echt beroeren.

Warme en bescheiden mens

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat was hij bezig, voegt prior Johan Goossens eraan toe. Hij had zijn eigen visie, maar tegelijk stond alles in dienst van de Kerk. Iedereen kende hem, niet alleen in Grimbergen. In welke abdij, waar ook ter wereld ik kom, krijg ik te horen: 'Vergeet niet de groeten te doen aan Gereon'. Hij had ongelooflijk veel contacten. Jarenlang hielp hij ook priesters die in het destijds communistische Tsjechië ondergedoken leefden. Ook de bouw van twee kerken in India mag hij mee op zijn conto schrijven. Bij de viering van zijn 50-jarig priesterschap wilde hij geen cadeaus. Enkel giften om die jonge norbertijnse gemeenschappen te steunen, waren welkom. 'Dat is het mooiste geschenk', vond hij. Tegelijk hielp hij ook nog veel mensen in nood zonder dat iemand het wist. Een warme, bescheiden mens.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 14 juli om 11 uur in de abdijkerk van Grimbergen.

Bron: Abdij Grimbergen/Het Laatste Nieuws

Bekijk enkele videogesprekken met pater Gereon op de website van de abdij van Grimbergen.