Groeiende consensus over oecumenische ecclesiologie

Het document van Faith and Order over de zending en de eenheid van de Kerk wordt als een mijlpaal in de oecumene bestempeld.
26/10/2019 - 10:00
Odair Pedroso Mateus, directeur van de Commissie Faith and Order
Odair Pedroso Mateus, directeur van de Commissie Faith and Order © WCC

Ondanks de verschillende kerkelijke opvattingen, groeit de consensus binnen de verschillende christelijke kerken over het begrip Kerk. Dat schrijft de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen in zijn reactie op het document De Kerk - Op weg naar een gedeelde visie. Het document van de Commissie Geloof en Kerkorde van de Wereldraad van Kerken (WCC) over de ecclesiologie bood een samenvatting van de jarenlange oecumenische dialoog over dit thema.

Het document, dat in 2012 werd goedgekeurd, werd opgesteld om bij te dragen tot een grotere consensus in ecclesiologische kwesties voor de protestantse, anglicaanse, oud-katholieke en orthodoxe kerkgemeenschappen, die lid zijn van de WCC. De erkenning van hun onderlinge eenheid in Christus vormde in 1948 de aanleiding tot de oprichting van de Wereldraad. Dit document gaat een stap verder. Het zoekt een antwoord op belangrijke theologische kwesties en probeert op het spoor te komen wat ondanks de onderlinge verdeeldheid gemeenschappelijk is betreffende de Kerk

In zijn reactie op het document van de wereldraad benadrukt de pauselijke raad dat er op verschillende domeinen een consensus bestaat. Maar verschillende aspecten over de eigen aard van de Kerk verdienen verdere verduidelijking. Dat is ook het geval voor de visie over eenheid. Susan Durber van de commissie Faith and Order van de WCC ziet in het positieve antwoord vanuit Rome, op basis van een raadpleging van lokale kerken en theologen, een bevestiging van de grote vooruitgang op het vlak van de oecumene. Dr. Olav Fykse Tveit, de aftredende secretaris-generaal van de WCC, spreekt over een mijlpaal voor de oecumenische beweging en dialoog. Wij zijn ons veel beter bewust geworden van de gemeenschappelijke aspecten van onze tradities. Dit antwoord is een aanduiding van de manier waarop wij samen op weg gaan, samenwerken en bidden. Deze reactie stemt ons dankbaar en hoopvol en spoort ons aan om onze inzet voor de oecumene voort te zetten.

Bron: WCC/Kathpress.at

Lees het document 'De Kerk - Op weg naar een gedeelde visie'.