Groeiende weerstand tegen monumentale kathedraal in Boekarest
Na de val de dictator Nicolae Ceausescu en het communistische bewind in Roemenië besloot de Roemeens-orthodoxe Kerk tot de bouw van een nieuwe monumentale kathedraal, als teken van dankbaarheid. Het initiatief voor de bouw van het nationale monument genoot aanvankelijk ruime steun bij de bevolking.
Het voorstel voor de bouw werd al in 1885 door de Roemeense dichter Mihai Eminescu geformuleerd, als teken van dankbaarheid van het land voor de nationale helden. Eminescu dacht aan een huldebetoon aan helden die de Ottomanen hadden verdreven. In 2005 werd het voorstel opnieuw opgepikt en schonk de Roemeense regering een stuk grond van 11 hectare om de kerk te bouwen, notabene op de plaats van het Volkshuis van dictator Ceausescu.
Volgens verschillende Roemeense media is er nu groeiende weerstand tegen de bouw van de nationale kerk die 120 meter lang en 120 meter hoog wordt en intussen half is voltooid. Zeshonderd arbeiders werden dag en nacht aan het nieuwe monument. Zowel vele gelovigen als ongelovigen vinden het onaanvaardbaar dat de bouw van de kathedraal voor 70 procent met overheidsgeld wordt gefinancierd. Velen vinden dat het geld op dit moment beter kan besteed worden aan de bouw van ziekenhuizen, rusthuizen en nieuwe scholen. Aanvankelijk werden de bouwkosten op 400 miljoen euro geraamd.
Vandaag durft niemand nog te voorspellen hoeveel de bouw van de kerk uiteindelijk zal kosten.
De woordvoerder van het Roemeens-orthodoxe patriarch verdedigt de beslissing en de plannen om met de bouw door te gaan. Het is voor iedereen duidelijk dat de huidige kathedraal van Boekarest veel te klein is. Bovendien waren er in deze sector van de stad vóór de komst van het communisme 5 kerken, waarvan er drie op bevel van de dictator Ceausescu met de grond gelijk werden gemaakt. Volgens Vasile Banescu betekent de constructie niet alleen architecturaal en religieus een meerwaarde, maar ook cultureel. Bij de kerk komt een museum van het christendom, een multifunctioneel congrescentrum, een polikliniek voor noodlijdenden, een hotel- en verblijfscentrum en kantoren van het patriarchaat.
Bron: La Croix