Groen licht voor omstreden kabelbaan naar Oude Stad Jeruzalem

Ondanks fel protest heeft het Israëlische Hooggerechtshof groen licht gegeven voor de bouw van de omstreden kabelbaan naar de Oude Stad van Jeruzalem.
17/05/2022 - 09:00
Jeruzalem in 2020
Jeruzalem in 2020 © Albin Hillert/LWF

Ondanks het felle protest van religieuze leiders heeft de Israëlische justitie groen licht gegeven voor een kabelbaan naar de Oude Stad van Jeruzalem. Het Hooggerechtshof in Jeruzalem wees zondag de vier bezwaren af die tegen het ambitieuze project waren ingediend. In de bezwaarschriften werd onder meer aangevoerd dat het project de historische integriteit van de Westelijke Muur zou aantasten. Bovendien bestaan er voldoende alternatieven voor de toegang tot het terrein, die veel minder ingrijpend zijn.

De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, verwelkomde het besluit. Maar de verantwoordelijken van verschillende geloofsgemeenschappen argumenteren dat de geplande massieve kolomconstructie te dicht bij de heilige plaatsen zoals de Al-Aqsamoskee en de Olijfberg komt. Ook minister van Transport Merav Michaeli is kritisch. Hij vindt dat het project qua openbaar transportmiddel geen significante meerwaarde heeft. Bovendien is de schade die hierdoor wordt toegebracht groter dan de voordelen.

Palestijnse groepen verzetten zich fel omdat de kabelbaan volgens hen het groeiende Joods-Israëlische karakter van de stad zou versterken. Volgens sommige Joodse groepen dan weer zou de kabelbaan over een afstand van ongeveer 1,4 kilometer en met een totale capaciteit van 3.000 passagiers per uur een oude begraafplaats ontheiligen. De bouwkosten worden geraamd op 50 miljoen euro. 

Bron: Kathpress.at