Groen licht voor restauratie gevels Antwerpse Sint-Laurentiuskerk

De Vlaamse overheid heeft een premie van 476.640 euro toegekend voor de restauratie van de gevels van de Antwerpse Sint-Laurentiuskerk.
29/12/2021 - 16:02

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de volgende stap in de restauratie van de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 476.640,12euro toe. Na de restautaie van de toren, het dak en de gevels bovendaks zijn nu de lage gevels van de kerk aan de beurt. 

In deze restauratiefase worden belangrijke herstellingswerken aan de witte natuursteen, de kunststeen, het baksteenmetselwerk en het voegwerk uitgevoerd. Ook wordt het smeedwerk en buitenschrijnwerk hersteld, net als alle glas-in-loodramen. De glas-in-loodramen krijgen een beschermende buitenbeglazing. 

Gedeelde bestemming

De Sint-Laurentiuskerk wordt vandaag gedeeld met de Georgisch-Russische gemeenschap. Er is een samenwerkingsverband met de orgelklas van het conservatorium en er vinden regelmatig concerten en andere culturele manifestaties plaats. De Sint-Laurentiusparochie werd in 1659 gesticht. De huidige kerk is het vierde kerkgebouw op deze plaats. In 1988 werd de kerk beschermd als monument. 
 

Bron: Onroerend Erfgoed