Groen licht voor restauratie Sint-Pieterskerk in Testelt

De Vlaamse overheid maakt 86.783 euro vrij voor de restauratie van de glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk in Testelt in Scherpenheuvel-Zichem.
07/07/2021 - 09:49

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van de glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk in Testelt, deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 86.783 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse regering in totaal 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

De Sint-Pieterskerk in Testelt is een parel van religieuze kunst. De oudste delen van de kerk dateren uit de 15de en 16de eeuw en binnenin vind je een merkwaardig orgel van de hand van de Luikse orgelbouwer Joseph Colin, zegt minister Diependaele in een toelichting. Door te investeren in projecten met een culturele en/of toeristische finaliteit zorg ik er mee voor dat onze maatschappij kan herstellen na de coronacrisis.

Glas-in-loodramen

De gebrandschilderde glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk worden aangepakt. De metalen afschermingen worden weggenomen, hersteld en teruggeplaatst, de lacunes worden gevuld en breuken worden hersteld.  Ook de verweerde ijzeren raambruggen worden vervangen. De glasramen zijn bijna allemaal geschonken door inwoners van het dorp. Hun namen staan, zoals gebruikelijk was, onderaan elk glasraam vermeld.

De Sint-Pieterskerk werd in 1958 beschermd als monument. Rond de kerk is nog steeds de originele ijzerzandstenen kerkhofmuur te bezichtigen, enig in zijn soort.