Hoe groen is het Vaticaan?

Rome zinkt weg in het afval: overlopende containers en een niet te harden stank; Vaticaanstad daarentegen vormt een eiland van groen in de stad.
20/07/2019 - 15:03

De kleinste staat ter wereld is tegelijk een van de groenste. Een flink stuk van het grondgebied van Vaticaanstad bestaat uit tuinen. Wegwerpplastic behoort er straks tot het verleden, maakt Rafael Ignacio Tornini, chef van de tuin- en schoonmaakdienst van het Vaticaanse gouvernement, zich sterk. De Vaticaanse supermarkt heeft de verkoop van plasticborden en-bestek en soortgelijke spullen al behoorlijk teruggedraaid. Straks zullen dit soort milieukillers er helemaal niet meer te koop zijn. En de vuilnis? Om dat te verzamelen en te recycleren, heeft het Vaticaan zijn eigen systeem, dat grotendeels voldoet aan de strengste EU-normen. Sinds 2016 is er zelfs een speciale afvalstortplaats in de stadstaat aangelegd die het ecocentrum wordt genoemd. 85 propcent van de afvalcodes uit de Europese Afvalcatalogus (EAC) mogen er worden gestort.

Eigen stortplaats voor gevaarlijk afval

In de eerste zes maanden van dit jaar werd 98 procent van het afval dat op de stortplaats voor gevaarlijk afval terechtkwam, voorgesorteerd. Het doel is uiteraard honderd procent en dat moet volgend jaar worden bereikt.

Het Vaticaan produceert ongeveer duizend ton afval per jaar. Het wordt meestal verzameld in afvalbakken; alleen keukenolie en keukenafval worden thuis opgehaald. Sinds vijf maanden wordt het organische afval tot compost verwerkt, zegt Tornini. Hij wijst erop dat Vaticaanstad probeert zijn afval zoveel mogelijk binnen de eigen muren te recycleren. Eeen deel wordt tot meststof verwerkt en gebruikt in de tuinen en op de terreinen van de Vaticaanse boerderij in Castel Gandolfo.

Restafval waarmee men niks kan aanvangen, wordt verzameld door een privébedrijf en opgeruimd (in Italië). Drie jaar geleden werd daarvan slechts 35 procent voorgesorteerd. Vandaag is dat 55 procent en binnen 2 à 3 jaar zou dat 75 procent moeten zijn.

Lees verder onder de foto.

De tuin van het Vaticaan
De tuin van het Vaticaan © Vatican Media

Plastic afval wordt gescheiden ingezameld

Plasticafval wordt in Vaticaanstad gescheiden ingezameld. Het gaat vooral om petflessen die toeristen en pelgrims in de daarvoor bestemde containers op het Sint-Pietersplein gooien. Tornini en vier van zijn collega’s geven toe dat het heel lastig is om de mentaliteit in Vaticaanstad blijvend te veranderen. Ze bieden de werknemers zelfs cursussen over omgaan met gevaarlijk afval aan. De publicatie van de groene encycliek Laudato si' van paus Franciscus in 2015 betekende in elk geval een grote stimulans.

‘Groene’ elektriciteit

Sinds 2008 beschikt Vaticaanstad over meer dan 2.400 zonnepanelen op het dak van de grote Paulus VI-audiëntiezaal. De opgewekte energie is voldoende voor de elektriciteitsvoorziening in de hal zelf en in de aangrenzende gebouwen. Sinds januari 2019 wordt de Sint-Pietersbasiliek ook uitsluitend verlicht met energiebesparend ledlicht. De Sixtijnse Kapel en het Sint-Pietersplein beschikken al langer over ledlampen. Slotsom: Vaticaanstad is inderdaad behoorlijk groen.

Bron: VaticanNews