Grootaartsbisschop van Kiev: 'Oorlog is ook ecologische ramp'

Volgens grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk lijden alle schepselen Gods onder deze verschrikkelijke oorlog, die daarom een zonde is tegen God.
15/11/2022 - 13:57
Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk bij paus Franciscus
Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk bij paus Franciscus © Vatican Media

De oorlog in Oekraïne brengt niet alleen dood en verderf voor de bevolking, maar ook voor het milieu. Volgens grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk, het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, wordt ca. 30 procent van het grondgebied van Oekraïne getroffen, onder meer door mijnen, beschietingen en branden. Zelfs nadat deze oorlog voorbij is, zal het nog vele jaren duren voordat alle mijnen zijn verwijderd. Sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022 is 23.000 hectare bos verbrand. Maar het pijnlijkste is nog het verdwijnen van zeldzame diersoorten en vogels. Volgens milieuactivisten worden 83 diersoorten en 120 vogelsoorten met uitsterven bedreigd. Niet alleen mensen, maar heel Oekraïne gaat gebukt onder lijden. Deze oorlog is een grote misdaad tegen God.

De Oekraïense kerkleider is al een ruim een week in Rome, waar hij paus Franciscus heeft geïnformeerd over de gevolgen van het geweld en de vernieling in zijn land. Maandagavond had hij in het Palazzo della Rovere een ontmoeting met een 30-tal ambassadeurs bij de Heilige Stoel. Hij vertelde hen niet alleen over de gevolgen van het conflict, maar beschreef ook de mogelijke stappen die er kunnen gezet worden om een rechtvaardige vrede te bereiken. 

Hoop 

Grootaartsbisschop Shevchuk klaagt ook de Russische schendingen van het recht op huisvesting, gezondheidszorg en veiligheid en onderwijs aan. Hij hekelde het gebruik van verboden wapens tegen de bevolking en burgerdoelen en sprak zijn verontwaardiging uit over de massale gedwongen deportatie van de Oekraïners, onder wie naar schatting een half miljoen Oekraïense kinderen, naar de Russische Federatie. De kerkleider spaarde zijn kritiek op het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou, dat zich heeft opgeworpen als woordvoerder van de ideologie van de Russische wereld, allerminst. En toch zijn er tekenen van hoop voor vrede en het einde van deze oorlog, besloot mgr. Shevchuk.  

Bron: Ansa