Grootste kathedraalorgel ter wereld staat in het Duitse Passau

Met 17.974 pijpen en 233 registers is het orgel van de Stephansdom in Passau het grootste ter wereld. Deze 'koningin' heeft nu ook haar eigen website.
10/08/2021 - 14:49

Wie van orgelmuziek houdt, moet beslist naar Passau. In de Stephansdom staat immers 's werelds grootste orgel. Naar het schijnt is het een morele plicht en de grootste wens van elke katholiek om er minstens één keer in het leven een orgelconcert bij te wonen. Dat zegt althans Arnold Schwarzenegger, die het orgel in 2017 bezocht én mocht bespelen. Titularis organist van deze koningin van alle instrumenten is Ludwig Ruckdeschel.

Het orgel is dan ook het pronkstuk van het bisdom Passau, dat er een heuse website voor lanceerde, ook met het oog op de ingrijpende restauratie die af moet zijn tegen 2025. Het oudste gedeelte van het laatgotische orgel werd gebouwd in de 15de eeuw. Van 1685 tot 1688 werd het een eerste keer herbouwd en uitgebreid na een zware brand in de stad. De laatste aanpassing gebeurde in 1978–1980, toen het orgel werd uitgebreid tot 229 registers.

Op de website vind je klankfragmenten en video's. Bekijk de video over het bezoek van Scharzenegger aan het wereldberoemde orgel. De acteur en voormalige gouverneur van Californië zegt (in het Duits) dat hij een droom in vervulling zag gaan toen hij de kans kreeg om het orgel te beluisteren en te bespelen.

 

Bron: Kathpress.at