Grootste kerk van Hongarije heeft terug kerkklokken

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn vier van de zes klokken in beslag genomen.
06/12/2023 - 09:00
De basiliek van Esztergom
De basiliek van Esztergom © Wikipedia

Bij de start van de Advent zijn vier nieuwe en twee gerestaureerde kerkklokken opgehangen in de kathedraal van het Hongaarse aartsbisdom Esztergom-Boedapest. De bekende en fraaie basiliek van Esztergom is de grootste kerk in Hongarije. Maar sinds de Eerste Wereldoorlog verloor de kerktoren twee derde van zijn klokken. 

Na meer dan honderd jaar kwamen er maandag vier nieuwe klokken bij. De grootste is gegoten in de klokkengieterij Grassmayr, een klein familiebedrijf waar klokken van kerken en voor andere gebouwen nog zoals vroeger worden gemaakt. Grassmayr gaat er prat op dat het bedrijf nog steeds in staat is om de beste en misschien ook de mooiste klokken van Europa te produceren. De drie andere exemplaren zijn bij een verlaten kerk in Duitsland aangekocht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vier van de zes kerkklokken voor oorlogsdoeleinden weggehaald. Zij werden toen in beslag genomen om ze te smelten en er wapens van te maken. Enkel de grootste en de kleinste kerkklok bleven bewaard. De doodsklok weegt 280 kilogram, de kleine Mariaklok bijna zes ton. Ook die twee klokken keerden maandag na een grondige restauratie terug naar de kathedraal van Esztergom, die sinds 2019 grondig is gerenoveerd. Daarbij werd ook de draagconstructie voor de klokken heropgebouwd. 

De kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Adalbert werd tussen 1822 en 1869 in classicistische stijl gebouwd op de plaats van een middeleeuwse kerk. Met zijn hoogte van 100 meter is de kathedraal nog steeds een van de hoogste gebouwen van het land. De kerkklokken worden op kerstavond voor het eerst samen geluid, om gelovigen voor de middernachtmis uit te nodigen.

Bron: Katholisch.de