Grootste kerkklok ter wereld weegt 25,2 ton

Weldra luidt in de toren van de nieuwe Roemeens-orthodoxe kathedraal in Boekarest de grootste en zwaarste kerkklok ter wereld.
20/05/2017 - 11:00
In het atelier in Innsbruck
In het atelier in Innsbruck © Grassmayr

In de Oostenrijkse stad Innsbruck is dinsdag een transport met de grootste kerkklok ter wereld vertrokken. De klok werd gegoten in de klokkengieterij Grassmayr, waarvan de stichting terug gaat tot 1599. De kerkklok is de grootste van zes kerkklokken voor de nieuwe Roemeens-orthodoxe kathedraal van Boekarest. De klok is 3,3 meter hoog en weegt 25,2 ton. Volgens Grassmayr is het daarmee de grootste en zwaarste kerkklok ter wereld. Met haar 25 ton overtreft zij de klok van de kathedraal van Keulen, met haar 24 ton de vorige recordhouder.

De Roemeens-orthodoxepatriarch Teocist van Boekarest vatte al van na de Val van de Berlijnse Muur het plan op voor de bouw van de kathedraal. De kerk moet symbool staan voor de val van het communisme en de heropstanding van het land. Het kerkgebouw wordt 120 meter lang en 75 meter hoog en biedt plaats voor minstens 5.000 gelovigen. De katehdraal maakt deel uit van een nog groter gebouwcomplex dat onder meer twee herbergen met 1.000 overnachtingplaatsen, twee grote polyvalente zalen en een gaarkeuken waar maaltijden aan armen worden verstrekt, bevat.

Bron: Kathpress.at