H. Grafkerk: restauraties bevestigen bouw in de 4de eeuw

Bij de restauraties in H. Grafbasiliek van Jeruzalem waren er al enkele opmerkelijke ontdekkingen.
26/05/2023 - 09:00
De werken aan de Aedicula met de graftombe van Jezus
De werken aan de Aedicula met de graftombe van Jezus © MAB/Terre Sainte Magazine

Bij de ingrijpende renovatie- en restauratiewerken, vooral aan de Aedicula met de graftombe van Jezus, in de Basiliek van het Heilig Graf in Jeruzalem hebben archeologen al enkele opmerkelijke ontdekkingen gedaan, die ook de historische overlevering van de bouw van de tombe in de basiliek onder het bestuur van de keizer Constantijn I bevestigen. De archeologen dateerden de mortel tussen de kalksteen en de marmeren plaat die de tombe onder de Aedicula bedekt circa 345 na Christus. De bouw van de basiliek werd een twintigtal jaar eerder gestart, nadat het graf werd (her)ontdekt. 

De grondwerken in de Basiliek van het Heilig Graf, die ongeveer twee jaar duren en die de stabiliteit moeten garanderen, zijn binnenkort halverwege. Momenteel is alle bestrating rond de Aedicula verwijderd. Direct daaronder vonden archeologen de stenen bedding van de heuvel van de berg Ghareb, die rond het graf werd genivelleerd. Bij de restauraties zijn ook resten aangetroffen uit de tijd van Hadrianus, sokkels van pilaren uit de tijd van keizer Constantijn en onder meer een altaar uit de tijd van de kruisvaarders. Aan de Aedicula werd een marmeren vloer in de vorm van een dambord gevonden uit de elfde eeuw.

De verschillende lagen bevestigen dat de basiliek doorheen de geschiedenis in verschillende lagen werd gebouwd/heropgebouwd. 

Bron: Terre Sainte Magazine