Haachtse geschiedkundige kring publiceert klokkenboek

HAGOK vzw, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring, inventariseert het klokkenpatrimonium van het land van Demer en Dijle in een boek.
15/02/2020 - 15:48
Causard-Slégers klok aan de kerk van Haacht kort na WO I
Causard-Slégers klok aan de kerk van Haacht kort na WO I © HAGOK vzw

De Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring (HAGOK) pakt uit met een nieuwe publicatie. Welluidend Erfgoed - Het klokkenpatrimonium van het land aan Demer en Dijle is een naslagwerk dat niet alleen bestemd is voor de klokkenfanaat. Het biedt een overzicht van het klokkenpatrimonium in Baal, Boortmeerbeek, Haacht, Haacht-Station, Hever, Keerbergen, Ninde, Rijmenam, Rotselaar, Rotselaar-Heikant, Schiplaken, Tildonk, Tremelo, Wakkerzeel, Werchter, Wespelaar en Wezemaal.

Jef Teugels en Guy Saelemaekers spaarden tijd noch moeite om het meest omvattende boek ooit te schrijven over het klokkenpatrimonium van veertien dorpen in onze regio, legt Ward Caes van HAGOK uit. Ze beklommen elke kerktoren. Luc Rombouts schreef het inleidend geschiedkundig overzicht. François van der Jeught en ikzelf stonden hen bij in bibliotheek en archief.

De catalogus belicht een 80-tal klokken van a tot z: hun voorgeschiedenis, bewaartoestand, gewicht en toonhoogte, dit alles met bijhorende illustraties. In de uitgebreide inleiding verneemt de lezer meer over het ontstaan en het gebruik van luiklokken in het verleden, het gietproces, het lot van klokken in oorlogstijd, perspectieven voor de inzet van klokken in de toekomst en over de levensloop van de klokkengieters.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd in kleur, met voornamelijk nooit eerder gepubliceerde foto's. Het naslagwerk sluit af met een bibliografie, een chronologische lijst van torenklokken met hun technische gegevens, een naam-, plaats-, instelling- en gebouwregister, lijst met technische gegevens en lijst van voorintekenaars.

Tijdens Erfgoeddag (26 april) organiseert HAGOK  een themadag: Op onze Klokkentorens.

Praktische info

  • Auteurs: Luc Rombouts, Guy Saelemaekers en Jef Teugels m.m.v. Ward Caes en François van der Jeught
  • Technische gegevens: 192 p., rijkelijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit, soft cover, druk Peeters Herent.
  • Uitgever: Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring (HAGOK) vzw
  • Prijs per exemplaar:
    • voordeeltarief: 24 euro (leden van HAGOK)
    • 29 euro (excl. Verzendingskost) voor niet-leden
    • 39 euro vanaf 1 maart
  • Bestellen kan via E info@hagok.be of M 0473 92 27 77 en tot 29 februari geldt het voorintekentarief (naam van de voorintekenaar wordt afgedrukt in het boek)
  • Verschijningsdatum: zondag 26 april 2020 tijdens Erfgoeddag.
  • Bekijk de folder
  • Meer info via E  info@hagok.be, M 0476 05 36 24 (Ward Caes) of de website