Hagia Sophia niet langer werelderfgoed?

Unesco dreigt ermee om twee Turkse monumenten te schrappen van de lijst van werelderfgoed, maar Turkije is niet onder de indruk.
02/08/2021 - 11:52

Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst in Fuzhou (China) Turkije gewaarschuwd dat de Hagia Sophia in Istanbul, evenals de site van Chora, dreigen geschrapt te worden van de lijst van werelderfgoed van de mensheid. In de verklaring spreken de commissieleden hun diepe spijt uit over het gebrek aan dialoog en informatie over de statuswijzigingen. De VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur verzoekt de Turkse overheid ook om uiterlijk tegen 1 februari een rapport over de veranderingen en de staat van instandhouding in de historische christelijke basilieken van Istanbul en Chora, die werden omgevormd tot moskeeën na lange tijd open musea te zijn geweest.

Schrapping lijkt onafwendbaar

De regering van Ankara is allerminst onder de indruk van het dreigement en reageerde onmiddellijk. In de reactie verwerpt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije elke inmenging in binnenlandse aangelegenheden: De Aya Sophia en Chora zijn eigendom van de Turkse Republiek. Zij worden minutieus bewaard in termen van historische, culturele en spirituele waarde. Het gebruik is een soeverein recht van Turkije.

(vervolg na de foto)

Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul
Het interieur van de Hagia Sophia in Istanbul © Istanbul hotels

‘Belangrijkste monument van de christenheid’ en de ‘Sixtijnse Kapel van Istanbul’

De Cultuurorganisatie heeft de Hagia Sophia in 1985 de status van werelderfgoed van de mensheid van de VN toegekend. Het gebouw werd opgetrokken in de 6de eeuw en was de kathedraal van Constantinopel. Na de val van Constantinopel werd de kathedraal in 1453 omgebouwd tot moskee. Ataturk, de stichter van de moderne Turkse Republiek, maakte van de Aya Sofia in 1935 een museum.

In zomer van 2020 werd het gebouw, ondanks wereldwijd protest en verontwaardiging, herbestemd van museum tot moskee. Sinds die tijd worden christelijke afbeeldingen voor bezoekers verborgen. In juli 2020 riep Unesco Ankara ook al op om erover te waken dat het monument ook in de toekomst een plaats van interreligieuze dialoog zou blijven.

De tot moskee herbestemde Sint-Salvatorkerk staat dankzij de Byzantijnse mozaïeken en fresco's uit de 14de eeuw bekend als de Sixtijnse Kapel van Istanbul. Het gebouw wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van de Byzantijnse architectuur. Ook hier worden beroemde mozaïeken en fresco's, waardoor het gebouw een toeristische trekpleister was, net als in de Hagia Sophia afgedekt.

Bron: Religion Digital/Archinect Daily/Asianews