Halewijn heeft een unieke positie in de uitgeverswereld

Halewijn nv, drukkerij en uitgeverij van onder meer Kerk & Leven, viert zijn 65ste verjaardag, en dat is op zich al een reden tot feest.
30/10/2018 - 14:50

De jaarlijkse Boekenbeurs in het Bouwcentrum in Antwerpen wordt dit jaar een bijzonder feestelijke editie voor Halewijn nv, de Antwerpse drukkerij en uitgeverij die vooral bekend is als uitgever van het parochieblad Kerk & leven. De uitgeverij viert dit jaar haar 65ste verjaardag. Door de jaren heen hebben wij een omvangrijk boekenfonds uitgebouwd, en ook het komende jaar staan enkele bijzonder boeiende en interessante publicaties op stapel, zegt Els Van Dam, assistent-uitgever bij Halewijn.

Els Van Dam: Met Halewijn hebben wij een unieke positie verworven in de uitgeverswereld
Els Van Dam: Met Halewijn hebben wij een unieke positie verworven in de uitgeverswereld © Philippe Keulemans

Aanvankelijk was onze stand op de boekenbeurs een kans om vooral Kerk & Leven te presenteren en om er contact te hebben met onze lezers, al werd die kans al van bij aanvang telkens ook benut om onze boeken aan een ruimer publiek voor te stellen. Jaar na jaar groeide het belang van de publicatie van boeken. Zo is een uitgebreid boekenfonds ontstaan. Vanaf het jaar 2000 steeg ons aantal publicaties tot 50 à 60 boeken per jaar, naast de vele andere publicaties zoals natuurlijk ook nog steeds Kerk & Leven.

De afgelopen decennia hebben wij met de publicatie van religieuze boeken almaar nadrukkelijker een eigen, unieke plaats verworven in de uitgeverswereld. Halewijn zit in een specifieke niche, waar wij een heel trouw publiek hebben. Daardoor heeft onze verkoop een stevige basis en is onze afzet grotendeels verzekerd.

Met de publicatie van religieuze en spirituele boeken zetten wij door waar anderen het laten afweten. Els Van Dam

Net omdat andere uitgevers deze boeken almaar minder publiceren komen auteurs, maar ook vele lezers steeds vaker automatisch bij Halewijn terecht. Wij beschikken bovendien over een eigen drukkerij. Zo kunnen wij ons soepel op de markt instellen. Dit maakt het mogelijk meer risicovolle publicaties te drukken, waarvan de verkoop vooraf niet verzekerd is.

Halewijn beschouwde het steeds als zijn missie om juist religieuze boeken te publiceren en verspreiden. Els Van Dam.

Els Van Dam van Uitgeverij Halewijn
Els Van Dam van Uitgeverij Halewijn © Philippe Keulemans

Tevreden terug- en vooruitblikken

Volgens Els Van Dam heeft uitgeverij Halewijn een goed jaar achter de rug. Sommige boeken hebben het trouwens onverwacht erg goed gedaan. Van het boek ‘Neem niets mee voor onderweg. Kwetsbaarheid als beeld van God’ van priester en psychotherapeut Erik Galle werden meer dan 1.500 exemplaren verkocht. Ook het boek ‘Uit liefde voor de islam’, van de Italiaanse jezuïet Paolo Dall'Oglio, die in Syrië werd ontvoerd toen hij tussen de strijdende partijen probeerde te bemiddelen, verkocht erg goed. De komende maanden hebben wij nog enkele publicaties op stapel staan waarvan wij een erg goede verkoop verwachten. Zo is er de vertaling van ‘Gesprekken over de Kerk en de wereld van morgen’ van paus Franciscus en het nieuwe boek van Erik Galle ‘In de leer bij de monnik’. Er verscheen ook een nieuw boek van bisschop Luc Van Looy: 'In de naam van de Vader. 365 fragmenten uit toespraken en homilieën van mgr. Luc Van Looy'. Wij verkochten eerder al meer dan 2.500 exemplaren van zijn gespreksboek 'Netwerker van God voor de mensen'. Voor het eerst zijn drie boeken van onze uitgeverij genomineerd voor de prijs van het religieuze en het spirituele boek.

Neem deel aan de verkiezing van de publieksprijs van het Spirituele en Religieuze Boek.