Handleiding voor koppels waarvan één partner niet-gelovig is

Met de publicatie van de brochure maken de Duitse bisschoppen duidelijk dat ‘gemengde’ paren welkom zijn in de Kerk.
05/11/2022 - 11:00
De flyer die naar gemengde koppels wordt verspreid
De flyer die naar gemengde koppels wordt verspreid © DBK

De Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) heeft deze week een brochure gepubiceerd die de medewerkers in de huwelijkspastoraal wil helpen in de begeleiding van aanstaande koppels waarvan een van de twee niet-gelovig is. Bedoeling is deze koppels gastvrij te ontvangen en duidelijk te maken dat zij welkom zijn in de katholieke Kerk. De brochure brengt enkele belangrijke aspecten onder de aandacht in de pastorale zorg voor echtparen. De tekst is gebaseerd op Amoris laetitia (De vreugde van de liefde), de postsynodale exhortatie uit 2016 van paus Franciscus, het resultaat van twee bisschoppensynodes over huwelijk en gezin in oktober 2014 en oktober 2015. 

Mgr. Heiner Koch, aartsbisschop van Berlijn en voorzitter van de Commissie voor het Huwelijk en het Gezin van de DBK, benadrukte tijdens de voorstelling van de handleiding in Bonn dat de paren die besloten in de kerk te trouwen deze stap bewust zetten. Tegelijk moeten wij de complexe realiteit van deze koppels inzien en hen duidelijk maken dat zij welkom zijn. Respect voor elkaars waarden en interesse tonen voor de religieuze overtuigingen van je partner behoren tot de fundamenten van een partnerschap. 

De brochure wordt vergezeld van een flyer die breed verspreid zal worden in de parochies. De flyer is bedoeld om deze paren te ondersteunen bij de uitwisseling over hun verschillende levensbeschouwelijke achtergrond en waarden. De essentie van een kerkelijk huwelijk wordt erin uitgelegd en er wordt praktische info verstrekt.

Bron: DBK