(H)Eerlijke speculoos voor 't Heilig Paterke

De speculoos is Fairtrade, milieuvriendelijk en duurzaam.
03/10/2018 - 14:58
Van L naar R: Pater Piet, zr. Martina, Marleen Dullers en Jos Kuppers.
Van L naar R: Pater Piet, zr. Martina, Marleen Dullers en Jos Kuppers. © Vrienden van de Minderbroeders

Vanaf zondag wordt in de nevengebouwen van het minderbroederklooster in Hasselt Paterkes speculoos verkocht. De Vrienden van de Minderbroeders geven met dit nieuwe product, met een een knipoog naar de Zalige pater Valentinus, gehoor aan de oproep van paus Franciscus om te kiezen voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De basisproducten zijn uit de regio zelf afkomstig. Zo wordt de ecologische voetafdruk beperkt, legt Marleen Dullers van de Vrienden van de Minderbroeders uit.  

Paterkes speculoos is de enige culinaire specialiteit die onder de naam van pater Valentinus op de markt komt. Vrienden van de Minderbroeders

Volgens de bakkerij Bakkersdochter, die ook via de eigen winkel de speculoos op de markt brengt, is het artisanale product samengesteld uit echte Limburgse bloem, Hasseltse honing, echte melkerijboter, verse scharreleieren, artisanale bakpoeder en een speciale kruidenmengeling met onder meer anijs. Marleen Dullers: De kruidenmengeling wordt per seizoen aangepast. De suiker komt uit de lokale Oxfamwinkel. Het recept is speciaal door de bakker ontworpen voor dit product.

Wie de speculaas als een van de eerste wil proeven is zondag 7 oktober tussen 13.30 en 19 uur harteljk welkom. Dan wordt de speculaas voor het eerst in zakjes van 5 stuks voor 5 euro te koop aangeboden. Marleen Dullers: In het minderbroederklooster in Hasselt is het zondag opendeurdag, onder de noemer: Pater Valentinus zet de deuren open! Belangstellenden kunnen dan niet alleen de nieuwe speculoos proeven,  maar ook zeven plaatsen bezoeken in onze gebouwen die anders ontoegankelijk zijn. Tijdens de rondleiding komen mensen meer te weten over de cultuur en geschiedenis van elke plek. We brengen ook het leven van de zalige pater Valentinus in herinnering en laten bezoekers kennismaken met de franciscaanse spiritualiteit.

Bron: HBVL