Heilig Grafkerk in Jeruzalem ontoegankelijk

Sinds woensdagavond is de Heilig Grafbasiliek in Jeruzalem op bevel van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid voor het publiek gesloten.
26/03/2020 - 14:24
Heilig Grafkerk Jeruzalem
Heilig Grafkerk Jeruzalem © SIR

Voor het eerst in allicht eeuwen is de Heilig Grafbasiliek in Jeruzalem, een van de belangrijkste heilige plaatsen van het christendom, in de paastijd ontoegankelijk. Pelgrims kunnen de  kerk niet meer binnen, ook al zullen er nog eucharistievieringen plaatsvinden. Ook de goedevrijdagprocessieslangs de Via Dolorosa worden wellicht op bevel van de Israëlische overheid afgelast om coronabesmetting te vermijden.

Tot voor kort konden beperkte groepjes gelovigen de basiliek nog bezoeken, mits zij de algemene gezondheidsvoorschriften in acht namen. Woensdagavond werd de basiliek op bevel van het Israëlische ministerie van Volksgezondheidineens gesloten. Aanvankelijk was de sluiting slechts voor een week van kracht, maar die maatregel is ondertussen verlengd. De priesters van de orthodoxe, katholieke en Armeense kerk die aan de basiliek verbonden zijn, dragen er wel nog de eucharistie op. In een gemeenschappelijk communiqué kondigen de kerken aan dat zij hun gebed versterken voor het herstel van zieken, de bescherming van medisch personeel, wijsheid voor de herders en gezagsdragers en eeuwige redding voor degenen die hun leven hebben verloren.

Het Israëlische opperrabbinaat kondigde woensdag aan dat alle synagogen van het land tot nader order gesloten zijn. Bidden in de open lucht blijft toegestaan. 30 procent van de joodse patiënten die op openbare plaatsen met het coronavirus werden besmet, zouden naar verluidt in synagogen en andere religieuze joodse instellingen besmet zijn.

Bron: SIR/Domradio