Heilige Stoel blijft UNRWA steunen en roept VN-lidstaten op zo ‘cruciale’ hulp in Gaza te verzekeren

Volgens Israël waren 12 UNRWA-medewerkers betrokken bij de aanslag van 7 oktober door Hamas. Meteen kwam de financiering in het gedrang.
15/07/2024 - 15:13

De VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen UNRWA werd opgericht in 1949 om humanitaire hulp, gezondheidszorg en onderwijs te bieden aan Palestijnen die in de Arabisch-Israëlische oorlogen hun huis en middelen van bestaan verloren. Ze wordt bijna volledig gefinancierd door vrijwillige bijdragen van VN-lidstaten. Ook de Heilige Stoel steunt UNRWA.

De Israëlische beschuldigingen leidden ertoe dat 16 donoren, waaronder de Verenigde Staten, hun financiering opschortten. De Europese Unie en Duitsland hebben hun bijdragen intiussen hervat, omwille van de dringende humanitaire crisis in Gaza en op basis van de rapporten en garanties van UNRWA. Het contract van de twaalf vermeende daders werd stopgezet.

De Heilige Stoel is UNRWA blijven steunen. Aartsbisschop Gabriele Caccia, permanente waarnemer van Vaticaanstad, herhaalde dat vrijdag in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN en riep andere lidstaten op hun bijdragen te hervatten ter ondersteuning van de ‘cruciale humanitaire inspanningen’ van de organisatie voor meer dan 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, ‘vooral in de context van de aanhoudende ramp in de Gazastrook’.

Aartsbisschop Caccia herhaalde het pleidooi van de Heilige Stoel voor een staakt-het-vuren op alle fronten, voor de onmiddellijke vrijlating van alle Israëlische gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden, voor de eerbiediging van het internationaal humanitair recht door alle betrokken partijen en voor de ‘ongehinderde’ levering van essentiële hulp aan de Palestijnse bevolking in Gaza.

Bron: Vatican News