Heiligverklaring Mama Antula, meteen patroonheilige Argentinië

Voor de heiligverklaring van de Argentijnse reist president Milei, tot voor zijn verkiezing een groot criticus van paus Franciscus, naar Rome.
10/02/2024 - 08:00
Heilige Maria Antonio de Pay y Figueroa, ook wel Mama Antula genoemd, patroonheilige van Argentinië.
Heilige Maria Antonio de Pay y Figueroa, ook wel Mama Antula genoemd, patroonheilige van Argentinië. © Wikicommons

Zondag 11 februari is het feest in Argentinië en Rome. Mama Antula, voluit María Antonia de San José de Paz y Figueroa genoemd, wordt heilig verklaard tijdens de eucharistie in de Sint-Pietersbasiliek. Ze is de eerste geboren Argentijnse heilige en werd dan ook meteen verheven tot patroonheilige van het Latijns-Amerikaanse land.

María Antonia werd geboren in 1730 in Argentinië in een adellijke familie. Omdat er als vrouw geen plaats was voor haar bij de jezuïeten, wijdde ze vanaf haar 15de haar leven dan maar als gewijde leek aan de ignatiaanse spiritualiteit. Ze koos een zwarte soutane en gekruiste mantel als kledij, zoals de jezuïeten. Toen Karel III van Spanje de orde uit Argentinië verdreef, hield zij in het hele land retraites volgens de Geestelijke oefeningen van Sint Ignatius. In heel Argentinië maakte ze op die manier deze gebedsmethode bekend. Haar retraites in de hoofdstad vanaf 1779 hadden een enorm succes, zodat ze zelfs bekend werd in Frankrijk. Haar brieven werden ook verspreid in het Engels en het Duits.

In haar voetspoor volgden andere vrouwen, wat leidde tot de oprichting van de Dochters van de Goddelijke Verlosser. Op 6 maart 1799 stierf ze op 69-jarige leeftijd. Ze werd begraven in Buenos Aires.

Proces tot heiligverklaring

Het zaligverklaringsproces begon in 1905. In 1917 kende paus Benedictus XV haar de titel Dienares van God toe. Paus Benedictus XVI erkende het feit dat ze een voorbeeldig leven van heldhaftige deugd had geleefd en riep haar op 1 juli 2010 uit tot Eerwaarde. Paus Franciscus keurde een genezing als wonder goed in 2016, waarna de zaligverklaring volgde.

Jorge Ignacio García Cuerva, metropolitaan aartsbisschop van Buenos Aires, schetste haar belang op een persconferentie naar aanleiding van haar heiligverklaring zondag 11 februari: ‘María Antonia was een moedige en creatieve vrouw. Ze daagt ons uit om opnieuw na te denken over de rol van vrouwen in de wereld en in de Kerk.’

Audiëntie met Javier Milei

Opvallende aanwezige op de heiligverklaring zal alvast de Argentijnse president Javier Milei zijn. De rechts-liberale politicus uitte tijdens zijn verkiezingscampagne ongezouten kritiek op zijn landgenoot paus Franciscus. Intussen heeft Milei de paus al wel expliciet welkom genoemd in Argentinië. De paus zal Milei in audiëntie ontvangen op maandag 12 februari.