Heiligverklaring van Pius IX vordert

De kans is groot dat zowel paus Pius IX als Paulus VI nog dit jaar worden heiligverklaard.
05/12/2020 - 00:00

Volgens de postulator Carlo Liberati, zit de heiligverklaring van de zalige paus Pius IX (1846-1878) in een versnelling. Pius IX werd in 2000 met Johannes XXIII zalig verklaard door paus Joannes Paulus II. Dankzij de vordering van het proces wordt Giovanni Maria Mastai Ferretti (Pius IX) waarschijnlijk nog voor de zomer opgegraven. Daarbij wordt onder meer de staat van ontbinding van het lichaam vastgesteld.

Langste pontificaat

Paus Pius IX (1792-1878) stierf 140 jaar geleden na een pontificaat van 32 jaar, het langste uit de kerkgeschiedenis. De 255e paus ligt onder meer aan de basis van de erkenning van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis (1854). Hij was ook de laatste heerser van de Pauselijke Staten. Carlo Liberati: Hij gaf ook een belangrijke missionaire impuls. Onder zijn pontificaat werden 133 bisdommen en 50 apostolische vicariaten missiegebied. Hij riep bovendien de eerste oecumenische raad van het Vaticaan bijeen, die de pauselijke onfeilbaarheid definieerde.

Paus Paulus VI

Eind vorige week raakte al bekend dat de Congregatie voor de Heiligverklaringen een wonder op voorspraak van de conciliepaus Paulus VI (1963-1978) heeft erkend. Na de medische commissie oordeelde ook de theologische commissie dat de genezing van een vijf maanden oude foetus medisch onverklaarbaar is. Volgens Vatican Insider zal zijn heiligverklaring samenvallen met de 50ste verjaardag van de encycliek Humanae vitae (1968).

Dankzij de erkenning van het wonder is er enkel nog een decreet van paus Franciscus nodig om de weg vrij te maken voor de heiligverklaring, die wellicht plaatsheeft tijdens de bisschoppensynode van oktober.

Bron: I.Media