Helft van christenen gevlucht uit Syrië en Irak

Volgens een rapport van 'Open Doors' is ongeveer de helft van de Iraakse en Syrische christenen gevlucht uit het Midden-Oosten.
17/06/2017 - 13:29
Syrische vluchtelingen
Syrische vluchtelingen © Flickr CC Jordi Bernabeu Farrus

Volgens het recente onderzoeksrapport Understanding the recent movements of Christians leaving Syria and Iraq vanOpen Doors, Served en Middle East Concern is minstens de helft en mogelijkerwijze tot 80 procent van de christenen uit Syrië en Irak gevlucht sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 en de verovering van Mosul door Islamitische Staat (IS)  drie jaar geleden. In Irak daalde het aantal christenen van 300.000 in 2014 tot 200 à 250.000 vandaag. Vele christenen bleven in Irak, maar ze verloren al hun bezittingen en leven er als ontheemden. Tot aan het uitbreken van de burgeroorlog leefden er in Syrië nog 2 miljoen christenen. Dat aantal is gehalveerd.

IS was slechts de spreekwoordelijke druppel die de emmer liet overlopen, omdat de christenen elk vooruitzicht op een veilige toekomst verloren.” Open Doors

Bijkomend werd een aantal historisch christelijke dorpen in de Ninevevlakte in het noorden van Irak vernield. Vele christenen emigreerden, kinderen kunnen niet naar school en een ontelbaar aantal christenen verloor zijn werk. De situatie van de christenen in de regio was al voor de komst van IS bijzonder slecht.

Het rapport besluit: Er bestaan nauwelijks stimulansen om christenen naar hun huizen te doen terugkeren. Wij moeten erkennen dat het Midden-Oosten niet langer een thuis voor christenen.

Download het rapport 'Understanding the recent movements of Christians leaving Syria and Iraq'

Bron: Open Doors/Pravmir.com