Helft van Europese Joden bezorgd over eigen veiligheid

Een onderzoek toont aan dat antisemitisme in Europa nog steeds een groot probleem is. Ruim 1 op 3 Joden kreeg afgelopen jaar te maken met pesterijen.
11/07/2024 - 15:11
Driekwart van de Europese Joden verbergt de eigen Joodse identiteit ten minste af en toe
Driekwart van de Europese Joden verbergt de eigen Joodse identiteit ten minste af en toe © CC Koen Jacobs via Flickr

Een grootschalig onderzoek bij Europese Joden door het Europese mensenrechtenagentschap FRA toont de impact van antisemitisme op de Joodse gemeenschap in Europa. En dat terwijl de bevraging dateert van voor 7 oktober 2023. 

  • 80% ervaart dat antisemitisme in hun land is toegenomen, 
  • 90% werd geconfronteerd met onlineantisemitisme,
  • meer dan de helft kreeg ook offline te maken met antisemitisme,
  • 37% werd het afgelopen jaar lastiggevallen omdat ze Joods zijn,
  • 53% is bezorgd over de eigen veiligheid en 60% over de veiligheid van hun familie,
  • 76% verbergt de eigen Joodse identiteit ten minste af en toe.

Het rapport beveelt de Europese lidstaten aan om de inspanningen op te voeren om antisemitisme te bestrijden. Zo moeten nationale overheden meer doen om het bewustzijn van rechten onder Joden te vergroten, hen aanmoedigen om antisemitische incidenten te melden en de registratie van incidenten te verbeteren. Ook zouden onlineplatformen antisemitische content moeten aanpakken en verwijderen om te voldoen aan de Digital Services Act van de EU. 

Onlangs stelde Australië nog een hoge functionaris aan om antisemitisme aan te pakken, in navolging van Canada, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Die moet helpen voorkomen dat de oorlog in het Midden-Oosten elders wordt gebruikt om vooroordelen, haat en discriminatie te voeden.