Help, mijn tuin staat te nat! Vijf tips van de tuinkenner

Door de overvloedige regen van de voorbije maanden staan de velden blank. Sommige tuinen helaas ook. Wat te doen als je tuin de buien niet aankan?
31/05/2024 - 16:02
Wat te doen bij wateroverlast in de tuin?
Wat te doen bij wateroverlast in de tuin? © CC Tony Alter via Flickr

Omdat we al jaren op rij te kampen hebben met extreem droge lentes en zomers, was de boodschap: ‘Voer regenwater niet af, maar laat het insijpelen in eigen tuin.’ Na de aanhoudende plensbuien van de afgelopen weken en maanden is al dat regenwater in sommige tuinen echter te veel van het goede. 

Wat te doen als je tuin het water niet aankan? We vroegen het aan tuinkenner Marc Verachtert, auteur van Zakboek voor de klimaattuin en Zakboek voor de sponstuin. Met zijn vijf tips kom je al een heel eind.
 

  1. Blijf uit je tuin zolang de bovenlaag te nat is. Elke stap op een verzadigde bodem zal namelijk de poriën en luchtkanalen tussen de gronddeeltjes samendrukken. Versmeren noemen tuinaannemers dat. Verdwijnt de lucht uit de bodem, dan krijgen plantenwortels het moeilijk om te overleven. Geef je tuin dus tijd om te drogen.
  2. Blijven er plassen in je tuin staan, stuur dan lokaal de bodemstructuur bij. Dat kan je doen door gaten te prikken en die te vullen met grofkorrelig materiaal, zoals zandbakzand. Doe dat in de lente. 
  3. Grotere waterproblemen kan je te lijf gaan met verticale drainage. Daarvoor heb je een grondboor nodig, zo een waarmee je gaten maakt om palen in de grond te zetten. Maak een gat van ongeveer één meter diep en vul die op met bijvoorbeeld snoeihout. De takken zullen gaandeweg composteren, maar da's niet erg. Integendeel, ze voeden de bodem. 
  4. Heb je er de ruimte voor, dan kan je ook een buienborder overwegen. Dat is een beplante zone met een lager gedeelte waar regenwater in maximaal enkele uren tijd kan doordringen in de bodem.
  5. Denk eraan om na een natte winter je tuin in de lente te bemesten met een organische meststof. Voedingsstoffen zullen namelijk deels wegspoelen en die moet je aanvullen. Compost is daarvoor heel geschikt omdat het ook het bodemleven stimuleert. 

Meer weten