Herbeleef de priesterwijding van gehuwde diaken David Nas

Op 3 februari werd de gehuwde diaken David Nas priester gewijd in de basiliek van Koekelberg. Een unieke gebeurtenis voor het aartsbisdom.
07/02/2024 - 16:29
Kardinaal Louis Sako, patriarch van Bagdad van de Chaldeeuwse Kerk, wijdt David Nas door handoplegging tot priester
Kardinaal Louis Sako, patriarch van Bagdad van de Chaldeeuwse Kerk, wijdt David Nas door handoplegging tot priester © Kerknet livestream

De priesterwijding van een gehuwde man met drie kinderen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel was nationaal nieuws. David Nas is voortaan priester in de Chaldeeuwse kerk, die deel uitmaakt van de rooms-katholieke Kerk, maar een oosterse ritus volgt. Hij zal ook in de Latijnse ritus kunnen voorgaan. 

De 2,5 uur durende wijding in de basiliek van Koekelberg werd geleid door de patriarch van Bagdad van de Chaldeeuwse Kerk, kardinaal Louis Sako, in concelebratie met aartsbisschop Luc Terlinden en enkele andere bisschoppen. 

In zijn inleiding zei aartsbisschop Terlinden dat de ontmoeting tussen Kerken van het oosten en het westen van een onschatbare rijkdom is en een sterke stimulans voor de verkondiging van het Evangelie. Hij wenste David toe om een goede herder te worden, altijd zachtmoedig en nederig, zoals de enige herder Jezus.

Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppen, was sterk aangegrepen door de viering, aldus zijn post op Facebook: Al meteen bij aanvang werd David tot priester gewijd. Nadat zijn echtgenote Atorina daartoe de toestemming gaf aan de kardinaal die haar dat uitdrukkelijk vroeg. Eerlijk: ik vond dat een bijzonder aangrijpend ogenblik.

Hij wees ook op enkele verschillen met de priesterwijding volgens de Latijnse ritus zoals wij die meer gewoon zijn: Met enkele eenvoudige symbolische handelingen waaronder de handoplegging en zalving, maar geen prosternatie (plat voorover liggend ter aarde) en geen aanroeping van de heiligen, werd daarop priester David door de kardinaal [Sako] een ereplaats toegewezen naast het altaar, om wat later het evangelie voor te zingen in het Aramees, de taal van Jezus en na het afsluiten van de woorddienst samen met de bisschoppen de eucharistie mee voor te gaan.

Bekijk foto's van de priesterwijding van David Nas

Herbekijk de livestream van de priesterwijding van David Nas