Heropening van de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten

Volgens de Armeense patriarch van Constantinopel was de heropening van de Sint-Giragoskathedraal onmogelijk zonder de steun van Turkije. 
12/05/2022 - 14:56
De Sint-Giragoskerk in Diyarbakir
De Sint-Giragoskerk in Diyarbakir © Wikipedia

De Sint-Giragoskathedraal van Diyarbakir (Turkije) werd afgelopen zaterdag in aanwezigheid van de Armeense patriarch van Constantinopel Sahak II Mashalyan en de Turkse minister van Cultuur & Toerisme Mehmet Nuri Ersoy na een ingrijpende restauratie heropend. De kathedraal wordt beschouwd als de grootste Armeense kerk van het Midden-Oosten. 

In zijn toespraak benadrukte minister Nuri Ersoy dat de verschillende culturen en religies in Diyarbakir vreedzaam naast elkaar bestaan. De gebedshuizen in Anatolië moeten een teken van ons respect en onze broederlijkheid zijn. Wij weten hoe belangrijk dit gebouw is, niet alleen voor onze burgers in de stad, maar zelfs als cultureel werelderfgoed. Ik ben ervan overtuigd dat deze restauratie, die ongeveer 32 miljoen Turkse lira heeft gekost, van groot belang is voor de bescherming van het culturele erfgoed.  De Armeense patriarch van zijn kant beklemtoonde dat de heropening een belangrijke en betekenisvolle boodschap van vriendschap geeft, voor het verbeteren van de relaties tussen Turkije en Armenië.

De Sint-Giragoskathedraal werd in 2016 door de Turkse overheid, samen met nog enkele andere christelijke gebedshuizen, gedwongen genationaliseerd nadat in de regio zware vernielingen waren aangericht door de maandenlange gevechten tussen Koerdische rebellen en het Turkse leger.

Bron: Vaticannews.va