Heropening van de kapel in de Heilige Grafkerk

De kapel in de Heilige Grafkerk herwint haar oorspronkelijke luister dankzij een grondige opknapbeurt.
16/03/2017 - 15:49
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem
De Aedicula met de graftombe binnen in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem © Heilige Grafkerk Jeruzalem

De restauratie van deHeilige Grafkerk in Jeruzalem, een van de belangrijkste christelijke heiligdommen in het Heilige Land, is zo goed als rond. Op woensdag 22 maart wordt de Aedicula, het tempeltje boven de tombe in de kerk, tijdens een eucharistieviering plechtig heropend. De oecumenische plechtigheid wordt geleid door de Grieks-orthodoxe patriarch Theolophilos, de Armeens-apostolische patriarch Nourhan Manougian en de administrator van het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem, aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa. Ook de oecumenische patriarch Bartholomeos I reist voor de gelegenheid naar Jeruzalem.

De Aedicula in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, met een deel van de deksteen die Jezus’ oorspronkelijke graf afsloot, is gebouwd boven de plek waar het lichaam van de gekruisigde Jezus volgens de overlevering te ruste werd gelegd. Het hele bouwwerk was sinds de aardbeving van 1927 onstabiel en werd met stalen balken overeind gehouden in afwachting van een grondige restauratie.

Die restauratie liet jaren op zich wachten door het gebrek aan eensgezindheid tussen de katholieke, orthodoxe en Armeense Kerk, die samen het kerkgebouw beheren. Pas begin 2016 raakten de drie het na de onderhandelingen van 2016 in Athene eens om werk te maken van de grondige herstellingen. Kort daarna, in mei 2016, werd met de restauratie begonnen.

Bron: Kathpress.at