Hervormingsdag is nationale feestdag in heel Duitsland

Morgen, dinsdag 31 oktober, is een vrije dag in heel Duitsland omwille van de festiviteiten n.a.v. 500 Jaar Reformatie.
30/10/2017 - 20:24
Het herdenkingsmonument voor Maarten Luther in Wittenberg
Het herdenkingsmonument voor Maarten Luther in Wittenberg © Wikipedia

Dinsdag 31 oktober is van oudsher een vrije dag in de vijf Duitse deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Dit jaar is de Hervormingsdag een wettelijke feestdag in de hele Bondsrepubliek vanwege de 500ste verjaardag van het begin van de Reformatie. Op 31 oktober 1517 publiceerde volgens de overlevering de Duitse augustijn Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de aflatenhandel en gaf zo het startschot voor de Reformatie. 31oktober wordt daarom beschouwd als de geboortedag van het protestantisme.

Kardinaal Rainer Woelki, de aartsbisschop van Keulen, wenst zijn Duitse medechristenen alvast een mooie Hervormingsdag toe. Zijn Bijbelvertaling is zonder twijfel een mijlpaal in onze Duitse culturele geschiedenis. Zelfs wanneer ik als katholiek bisschop 500 jaar Reformatie niet echt vieren kan, worden we toch door het gemeenschappelijk geloof in Christus verenigd. 

Kardinaal Woelki groet alle christenen met een gebed dat door Luther zelf werd geschreven en brengt met een glas Kölsch een heilsdronk uit: Op de vrije dag in deze week, die we aan Maarten Luther te danken hebben, op het Woord Gods en de vreugde in Jezus Christus, die ons verenigt.

Bron: kro.nl/katholiek