Hindoenationalisten vernielen pas geopende kerk in New Dehli

Almaar vaker worden in India zondagsdiensten verstoord onder het voorwendsel van verzet tegen gedwongen bekeringen.
01/12/2021 - 09:00
Aanhangers van Bajrang Dal
Aanhangers van Bajrang Dal © Twitter

Militanten van Bajrang Dal in New Delhi hebben een protestantse kerk vernield in Dwarka. Bajrang Dal is een hindoenationalistische militante organisatie die de jeugdafdeling vormt van de Vishva Hindu Parishad, een rechtse hindoeïstische organisatie gebaseerd op hindoenationalisme. De aanval vond plaats na misleidende berichten over zogenaamde gedwongen bekeringen. De kerk was pas vorige week dinsdag ingewijd. De inval gebeurde tijdens de allereerste kerkdienst in het protestantse kerkgebouw. Nadien werden enkele aanvallers gearresteerd, maar die werden al na minder dan een uur vrijgelaten. Een woordvoerder van de politie minimaliseerde het incident en vertelde aan een krant dat het om een uit de hand gelopen ruzie ging.

De vele, elkaar snel opvolgende aanvallen tegen gebedsplaatsen maken duidelijk dat er sprake is van een systematische aanval tegen een religieuze minderheid. Ucanews

Afgelopen zondag deed zich in de zuidelijke deelstaat Karnataka ook een ander incident voor. Ook hier drongen Bajrang Dal-activisten een christelijke gebedsruimte binnen en verjoegen er de gelovigen. Hier is de provinciale regering die door de Indiase Volkspartij (BJP) van premier Narendra Modi wordt gedomineerd er wel snel bij ... Echter voor een grootschalig inlichtingenonderzoek naar kerken en christelijke gemeenschappen. Ook hier waren nationalisten van Bajrang Dal de kerk binnengedrongen onder het voorwendsel van de beschuldiging van gedwongen bekeringen.

Volgens mensenrechtenorganisaties is het geweld van radicale hindoes tegen moslims en in mindere mate ook christenen de afgelopen maanden alarmerend gestegen. Dat gebeurt in het spoor van de oproepen van hindoenationalistische groeperingen, die vaak nauw aanleunen bij de BJP-partij, om van India een hindoestaat te maken. Als onderdeel daarvan werden in verschillende Indiase deelstaten strenge wetten goedgekeurd om zogezegde gedwongen bekeringen van hindoes te bestraffen. Die wetten, stelt Ucanews vast, zijn nu de rechtvaardiging geworden voor een campagne van systematische aanvallen tegen gebedsplaatsen, waarbij dat geweld ook door de Indiase overheid wordt gedoogd.

Bron: Ucanews