Historici ontdekken brief van vervolgde Japanners aan paus

De brief uit de zeventiende eeuw is een antwoord op een brief van paus Paulus V waarin hij vervolgde christenen in Japan moed had ingesproken.
24/11/2022 - 10:00
Paus Franciscus in Japan
Paus Franciscus in Japan © Vatican Media

Historici die de historische banden tussen Japan en het Vaticaan onderzoeken, hebben in het Italiaanse Firenze een Japanse boekrol ontdekt met een antwoord op een brief van paus Paulus V waarin hij vervolgde katholieken moed had ingesproken. De ontdekking gebeurde in het kader van een onderzoeksproject dat gefinancierd wordt door de Kadokawa Stichting en de Pauselijke Raad voor de Cultuur en is bedoeld om de vriendschapsbanden tussen de Heilige Stoel en Japen te versterken. 

Shinzo Kawamura, hoogleraar geschiedenis aan de Sophia Universiteit in Tokio en coördinator van het project, is ervan overtuigd dat wij te maken hebben met de originele brief. De inhoud is volgens hem dezelfde als van de kopieën van twee antwoorden uit de Tohoku-regio, die in het archief van het Vaticaan zijn bewaard. Van de brief zijn verschillende kopieën in omloop, omdat de jezuïeten het geschrift hebben gebruikt om zichzelf te beschermen tegen kritiek. 

Shoguns

Volgens Kawamura hebben Japanse katholieke bekeerlingen die in de vroege Edo-periode (1603-1867) vervolgd werden tussen 1620-1621 verschillende brieven naar de paus gestuurd, waarin zij hun dank en waardering uitspraken voor zijn steun en bemoediging. Portugese missionarissen brachten het katholicisme in de jaren 1540 naar Japan, waar het zich onder impuls van de jezuïet Franciscus Xaverius en zijn confraters zou verspreiden. In de 16de eeuw bekeerden zich ook verschillende feodale heren tot het katholicisme en hun onderdanen volgden hun voorbeeld. Vanaf het einde van die eeuw en vooral tijdens het Tokugawa-shogunaat (1603–1868) brak een periode aan van zware vervolging, waardoor het christendom alleen nog maar ondergronds beleefd kon worden. In 1853 werd het verbod op het christendom ongedaan gemaakt, al bleef er wel nog een verbod van kracht voor evangelisatie- en bekeringsactiviteiten. Twintig jaar later werd ook dat verbod onder druk van de westerse landen ongedaan gemaakt. Vandaag telt Japan meer dan een half miljoen katholieken, verdeeld over 16 bisdommen.
 
Bron: Ucanews