Hof van beroep verwerpt klacht tegen de kerk en Heilige Stoel

De groepsvordering van slachtoffers van misbruik tegen de Heilige Stoel en de Belgische bisschoppen is ook in beroep nietig verklaard.
25/02/2016 - 21:14

Het Hof van Beroep heeft de dagvaarding van de Heilige Stoel en de Belgische bisschoppen door slachtoffers van seksueel misbruik in een pastorale relatie opnieuw nietig verklaard. Daarmee wordt de groepsvordering van de advocatenassociatie Van Steenbrugge, Van Acker en Mussche voor een veertigtal slachtoffers van misbruik door geestelijken opnieuw afgewezen. Het Gentse Hof van beroep bevestigde het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van 2013.

De bedoeling van de klacht was om de aansprakelijkheid van de Heilige Stoel, de Belgische bisschoppen en de hogere oversten te laten vaststellen. De eisers stelden dat ze schade leden door het onzorgvuldig beleid van de nationale en internationale kerkelijke overheid, waardoor slachtoffers decennia in de kou bleven staan.

Het Hof oordeelde dat er geen samenhang was tussen de vorderingen van de verschillende eisers.  Ook had elke eiser moeten duidelijk maken welke (doofpot)schade hij leed, wie precies een fout beging, waarin die fout bestond, en hoe ze de bijkomende schade veroorzaakte.  Omdat die gegevens ontbraken, was de dagvaarding nietig.

Bron: Het Laatste Nieuws/Knack.be