Hof Zevenbergen brengt oproep voor ‘groene bekering’ in praktijk

Groene logies krijgen sinds enkele jaren het Green Keylabel, een internationaal ecolabel voor toerisme en vrijetijdsbesteding.
17/03/2023 - 12:38

Het prachtig gelegen bezinnings- en stiltehuis Hof Zevenbergen in de bosrijke omgeving van Ranst is vandaag wellicht een van de groenste bezinnings-, stilte- en verblijfshuizen van Vlaanderen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het domein door de adellijke Valentine De Gilmande Zevenbergen aan de norbertinessen van Duffel, vandaag het Convent van Bethlehem, geschonken. De zusters bouwden het uit tot een vormings- en bezinningscentrum. In de loop van 2014 werd het beheer door de zusters van het Convent van Betlehem overgedragen aan een vzw onder leiding van enkele leken. Tegelijk werd de Beweging van Menswording opgericht die zich door de spiritualiteit van de zusters, onder meer de zorg voor onze schepping, laat inspireren.

Hof Zevenbergen staat vandaag garant voor een groen verblijf in een rustige omgeving.

Naast de gasten verblijft op het domein vandaag ook nog het gezin van de directeur Leen Bollen. Volgens haar wordt sinds enkele jaren sterk ingezet op de vraag naar milieuvriendelijk en duurzaam verblijf. En daarmee wordt meteen ook gehoor gegeven aan de oproep van paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si’ voor een ecologische bekering. Tegelijk inspireert het centrum bezoekers om ook zelf groener en duurzamer te gaan leven.

Lees verder onder de foto.

Leen Bollen is blij met de bekroning van de inzet met het GreenKey label
Leen Bollen is blij met de bekroning van de inzet met het GreenKey label © Hof Zevenbergen

Green Keylabel

De inspanningen van het Hof van Zevenbergen zijn vorig jaar bekroond met het Green Keylabel, dat door GoodPlanet Belgium twee keer per jaar wordt toegekend aan logies en attracties die zich inzetten voor duurzamer toerisme en het verlagen van de ecologische voetafdruk. In totaal zijn er meer dan honderd criteria in verschillende categorieën, bv. spaarzaam omgaan met water en energie, afvalbeleid, eerlijke voeding, duurzame verplaatsingen, aandacht voor kansengroepen … 

Green Keytelt vandaag in Vlaanderen 168 locaties en ondernemers die voldoen aan de criteria voor duurzaamheid. Voor heel België zijn er dat momenteel 282. In Hof Zevenbergen zelf kreeg dat onder meer vorm door ecologisch tuinonderhoud, het aanbieden van lokale producten en vegetarische gerechten, gebruik van milieuvriendelijke onderhoudsproducten, verminderen van verpakkingsafval en plaatsen van ledverlichting. Maar ook de vrijwilligerswerking, de lokale verankering en de aandacht voor kwetsbare mensen waren positieve elementen in de beoordeling, zegt Leen Bollen.

Lees verder onder de foto.

Hof Zevenbergen: gastvrij én duurzaam
Hof Zevenbergen: gastvrij én duurzaam © Hof Zevenbergen

Tweede adem

Te midden van een wereld waarin wij overweldigd worden door vele prikkels, blijft Hof Zevenbergen naar eigen zeggen inspelen op de nood aan stilte en soberheid. Bezoekers kunnen er letterlijk opnieuw op adem en tot rust komen. Zowel individuen als groepen zijn welkom. Ze verblijven er voor een dag of enkele dagen, maar soms ook enkele weken en zelfs maanden. En uiteraard is er ook nog altijd een inhoudelijk aanbod dat ook op de website is terug te vinden.