Honduras: kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga met emeritaat

De Hondurese kardinaal en gewezen Caritasvoorzitter Oscar Rodríguez Maradiaga was van bij de oprichting lid van de adviesraad van kardinalen.
27/01/2023 - 11:54
Kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga
Kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga © Philippe Keulemans

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga als aartsbisschop van Tegucigalpa (Honduras). Hij vierde in december zijn 80ste verjaardag en was meteen ook niet langer kiesgerechtigd bij een conclaaf. Naar aanleiding van zijn verjaardag vroeg hij de paus in een brief nogmaals om een opvolger als aartsbisschop van Tegucigalpa te benoemen, nadat de paus hem al eerder had gevraagd om nog wat langer op post te blijven.

Bisschoppen vragen in principe op hun 75ste om met emeritaat te gaan, al is het niet uitzonderlijk dat de paus hen vraagt om aan te blijven. 

Oscar Rodriguez Maradiaga werd in 1978 hulpbisschop in zijn thuisbisdom Tegucigalpa. In 1993 werd benoemd tot aartsbisschop en drie jaar later werd hij ook voorzitter van de Hondurese Bisschoppenconferentie (tot 2016). Van 1995 tot 1999 leidde hij de CELAM, het overlegorgaan van de bisschoppenconferenties van Latijns-Amerikaanse. Van 2007 tot 2015 was hij voorzitter vanCaritas Internationalis. Hij is nog altijd lid en tevens voorzitter van de adviesraad van kardinalen, die paus Franciscus bijstaat voor zijn hervorming van de Romeinse curie.

Paus Franciscus benoemde priester Jose Vicente Nacher Tatay als aartsbisschop van Tegucigalpa. De 58-jarige Spanjaard werkte eerder als predikant in de op één na grootste stad van het land, San Pedro Sula. Hij studeerde sociologie, filosofie en theologie in zijn vaderland. Tegelijkertijd heeft de paus in Honduras de nieuwe kerkprovincie San Pedro Sula opgericht. Die wordt geleid door het nieuwe hoofd van het gelijknamige aartsbisdom, de in Ierland geboren franciscaan Michael Lenihan (63).

Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at