Hongaarse ambassadeur Habsburg-Lothringen over pausbezoek

Volgens Eduard Habsburg-Lothringen kijken de Hongaren uit naar de komst van paus Franciscus, die in 2021 al eens een blitzbezoek bracht aan hun land.
13/04/2023 - 15:29

In een vooruitblik verzekert Eduard Habsburg-Lothringen, aartshertog van Oostenrijk en ambassadeur van Hongarije bij de Heilige Stoel, dat de meeste Hongaren reikhalzend uitkijken naar de komst van paus Franciscus van 28 tot 30 april 2023 aan hun land. Paus Franciscus keert hier terug onder vrienden en komt om het geloof van het Hongaarse volk aan te wakkeren. Hij is ervan overtuigd dat de paus zelf positief kan terugblikken op zijn deelname aan het Eucharistische Congres in Boedapest in 2021, ook al duurde zijn bezoek toen slechts 7 uur.  De paus kwam er onder de indruk van de menigte en hij kon er ervaren dat de Hongaren, waarvan 60 procent katholiek is, zijn bezoek erg op prijs stelden. Wij konden de communistische overheersing doorkomen dankzij de vele goede Hongaarse christenen die trouw bleven aan hun geloof. Dankzij deze martelaren leeft het geloof nog altijd in Hongarije. 

Zichtbaar

Hongarije is een land waar het geloof in de straten zichtbaar is. De bevolking is niet bang om zijn geloof in het openbaar te tonen, zegt Habsburg-Lothringen. Kerken en religieuze gemeenschappen werken nauw samen met de Hongaarse overheid voor het welzijn van de samenleving. Onze president Katalin Novak is een calvinistische christen. De mensen realiseren zich dat de paus voor drie dagen naar hun hoofdstad komt en Hongaren zullen uit heel Hongarije en de buurlanden komen hem te ontmoeten.

Vluchtelingen

Tijdens zijn bezoek zal de paus vluchtelingen ontmoeten.  Ondanks de kwalijke faam van premier Viktor Orbán op het vlak van asiel en migratie benadrukt de ambassadeur dat er vele Oekraïners naar Hongarije zijn gevlucht en er verblijven. Er wonen ook nog altijd naar schatting 150.000 Hongaren in Oekraïne. Wij hebben ongeveer 1 miljoen vluchtelingen opgenomen die via onze hulporganisaties onze grens zijn overgestoken. Daarvan zijn de meesten wel doorgereisd naar andere landen in Europa.  De ambassadeur dat mensen het recht hebben om te vluchten. Maar ook om in hun land te blijven. U weet dat kardinaal Michael Czerny, de  prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling, bezig is met een document dat dit recht zal benadrukken.

Tokaj

Ik wens dat de prachtige geschiedenis van vriendschap tussen paus Franciscus en het Hongaarse volk met deze reis wordt voortgezet. Ik wil dat dit een geweldige, prachtige ontmoeting wordt, een feest van drie dagen. Ik hoop dat de paus het geloof in Hongarije nog meer aanwakkert, zoals hij de vorige keer deed toen hij er kwam. En ik zou willen dat hij op een bepaald moment tijdens zijn bezoek kommerloos kon genieten van een goed glas Tokaj (de vermaarde Hongaarse dessertwijn), zegt Eduard Habsburg-Lothringen met een glimlach. 

Bron: Radio Vaticaan