Hoofdingang van Dom van Keulen is afgesloten

Omwille van het gevaar van vallende stenen is het hoofdportaal van de populairste kerk van Duitsland nog tot eind volgende week afgesloten.
24/08/2023 - 14:48
De kathedraal van Keulen
De kathedraal van Keulen © Vatican Media

De hoofdingang van de kathedraal van Keulen, een van de drukst bezochte toeristische trekpleisters van Duitsland, is momenteel door werken voor alle passanten afgesloten. De ingreep moet beletten dat er stenen vallen op de bezoekers. Ook volgende week blijft de hoofdingang wellicht nog afgesloten.

De eerste steen van de gotische kathedraal, met het heiligdom van de Drie Wijzen, werd gelegd op 15 augustus 1248. De dom was bijna de hele middeleeuwen samen met Rome en in mindere mate Jeruzalem een van de populairste bestemmingen voor Vlaamse pelgrims, omwille van de bereikbaarheid en omdat de Drie Wijzen daar volgens de overlevering begraven zijn. 

Momenteel gebeuren er werken aan de 157 meter hoge zuiderertoren, boven het hoofdportaal. Daar worden drie kruisbloemen - bloemachtige ornamenten van natuursteen - en de kap van een decoratief torentje verwijderd. Onderzoek toonde vorig jaar aan dat de stabiliteit door roest en de gevolgen van de oorlog onvoldoende gegarandeerd zijn.

Bron: Katholisch.de