Hoog bezoek in Banneux voor Sacramentsdag
Banneux, een van de weinige bedevaartsplaatsen wereldwijd waarvan de Mariaverschijningen pauselijk zijn erkend, krijgt dit weekend bezoek van mgr. Salvatore Fisichella, de prefect van de Congregatie voor de Nieuwe Evangelisatie. Hij draagt er zondagmorgen om 10.30 uur een internationale eucharistieviering op ter gelegenheid van Sacramentsdag. Het hoge bezoek uit Rome betekent een erkenning van Banneux als Mariaheiligdom toegewijd aan de zieken, maar ook van de bijdrage van de Luikse Juliana van Cornillon voor het hoogfeest van Sacramentsdag (Corpus Christi), dat gevierd wordt op de tweede donderdag na Pinksteren. Sacramentsdag is in onder meer Duitstalige en Zuid-Europese landen ook vandaag nog een officiële feestdag.
Feest van het Heilig Sacrament
Dat Sacramentsdag een liturgisch hoogfeest is geworden, is te danken aan de Belgische Heilige Juliana, een augustines en mystica die in 1222 priorin werd van het klooster van Mont Cornillon in Luik. Zij kreeg een visioen over het ontbreken van een feestdag voor de eucharistie. Priesters uit Luik waren aanvankelijk niet erg te vinden voor een derelijk extra feest. Toch kreeg zij het, met de hulp van de zalige Eva van Saint-Martin en de toenmalige prinsbisschop van Luik, uiteindelijk gedaan dat het feest van Corpus Christi in de basiliek van Luik werd gevierd. Volgens historische documenten was het in 1252 al in verschillende Duitstalige gebieden een verplichte feestdag. In 1264 riep paus Urbanus IV met de bul Transiturus de hoc mundo Sacramentsdag uit tot feestdag voor de universele Kerk. Het feest won van toen af aan populariteit en groeide in de 15de eeuw uit tot een van de populairste kerkelijke feesten. Kerkhervormer Maarten Luther bestempelde het als de meest afkeurenswaardige feestdag van de katholieke kerk.
Banneux en de zieken
Het bezoek van mgr. Fisichella betekent ook een erkenning van de universele betekenis van Banneux als Mariaheiligdom, dat in het bijzonder is toegewijd aan de zieken. Het bedevaartsoord ontstond nadat Maria tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht keer was verschenen aan de twaalfjarige Mariette Beco (25 maart 1921 - 2 december 2011). Maria stelde zich tijdens die verschijningen voor als de Maagd van de Armen. Tijdens die verschijningen leidde zij haar ook naar een bron, die was voorbehouden aan de zieken. Al van kort daarna en ondanks de aanvankelijke aarzeling van de kerkelijke overheid om het bedevaartsoord te erkennen, kwamen gelovigen en vooral zieken er in grote getale bidden en smeken om de tussenkomst van de Maagd van Armen. Ook vandaag nog is er dagelijks een ziekenmis in het Waalse bedevaartsoord en worden de zieken er door de priesters gezegend met het Heilig Sacrament.