Hoogste Russische onderscheiding voor metropoliet Hilarion

Metropoliet Hilarion, de verantwoordelijke voor de externe relaties van het patriarchaat van Moskou, krijgt de belangrijkste Russische onderscheiding.
08/02/2022 - 09:00
President Poetin met Metropoliet Hilarion
President Poetin met Metropoliet Hilarion © ROC

President Vladimir Poetin heeft de Russisch-orthodoxe metropoliet Hilarion in het Kremlin in Moskou onderscheiden met de Orde van Alexander Nevsky, de hoogste Russische staatsonderscheiding. Hij kreeg die onderscheiding samen met enkele prominente vertegenwoordigers uit de wereld van de wetenschap, geneeskunde, luchtvaart en kunst. Hilarion ontvangt het lintje voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van internationale en interreligieuze samenwerking.

Onze afdeling wordt soms het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russisch-orthodoxe Kerk genoemd, wat niet correct is aangezien we niet alleen met buitenlandse zaken te maken hebben, maar ook met interreligieuze relaties in ons thuisland, legde metropoliet Hilarion meteen na de uitreiking van de onderscheiding uit. Hij herinnerde eraan dat de orthodoxe Kerk al tien eeuwen lang een factor van belang is in de Russisch samenleving. Maar hij voegde meteen enigszins verrassend eraan toe dat de Kerk de laatste jaren almaar sterker in de verdediging wordt gedwongen. Maar wij zullen moedig weerstand blijven bieden aan de externe uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

Hilarion bedankte de Russische president Poetin nog nadrukkelijk voor zijn steun aan vervolgde (orthodoxe) christenen over de hele wereld. Dankzij het Russische leger werden de terroristen uit Syrië verdreven. Maar in een aantal andere landen in het Midden-Oosten, waar christenen worden aangevallen door terroristen en radicale groeperingen, hebben ze nog altijd de bescherming en hulp van Rusland nodig. Ook in verschillende landen van Afrika vinden grootschalige vervolgingen van christenen plaats. Gelovigen uit Afrika kijken vol hoop naar Rusland en zijn president, de Russische Kerk en haar patriarch.

Bron: Orthodox Times