Hoop voor het Meer van Genesareth

Verantwoordelijken waarschuwen ervoor dat de recente stijging van het waterpeil van het meer de droogte van de voorbije vijf jaar niet zal uitwissen.
06/04/2019 - 11:00
Het meer van Genesareth
Het meer van Genesareth © YouTube

Het water in het Meer van Genesareth, ook bekend als het Meer van Tiberias, is de afgelopen weken met een halve meter gestegen. Daarmee staat het water op het hoogste peil sinds 5 jaar. Dinsdag stond het meer 1,14 meter hoger dan het laagste peil van 2001. Maar dat is nog steeds 3,08 meter minder dan het hoogste peil ooit. Sinds het begin van seizoen is er 400 miljoen kubieke meter water naar het meer gestroomd, terwijl dat gemiddeld 280 miljoen kubieke meter water is. Het is sinds maart 2003 geleden dat er nog eens zoveel regen viel.

Wetenschappers vrezen al langer voor het voortbestaan van het meer. In 2001 bereikte het zijn laagste niveau ooit. Bovendien beleefde het meer de afgelopen vijf jaar een periode van grote droogte. Het regende onvoldoende en er verdampte liefst één centimeter water per dag. Zo kwam het waterniveau in 2017 opnieuw in de buurt van de zwarte lijn (van 2001), met alle gevolgen voor fauna en flora.

Bron: Kathpress.at