Hulde aan kardinaal Danneels in de synagoge van Brussel
Philippe Markiewicz, de voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België(CICB), heeft afgelopen zondag in de Grote Synagoge van Brussel verklaard dat de joodse gemeenschap met haar huldiging van wijlen kardinaal Godfried Danneels de fundamentele rol wil onderstrepen van de kardinaal en aartsbisschop van Mechelen-Brussel voor de harmonieuze ontwikkeling van de joods-christelijke relaties in België. Markiewicz beklemtoonde zowel Danneels' open en vriendelijke houding, als zijn constructieve geest. Hij huldigde ook zijn consequente veroordeling van de ontkenning van de Holocaust en zijn inzet voor het behoud van de Auschwitz-site, om de herinnering aan de Holocaust te bewaren. Daarmee refereerde hij aan zijn rechtstreekse tussenkomst samen met de toenmalige aartsbisschop van Parijs, kardinaal Jean-Marie Lustiger, toen Poolse karmelietessen een klooster wilden oprichten binnen de muren van het Holocaustmonument. Na hun tussenkomst bij het Poolse episcopaat werden die plannen afgelast.
Dynamische en constructieve relaties
Onder de aanwezigen op de plechtigheid zondagavond waren er naast de delegatie van de katholieke Kerk onder leiding van kardinaal Jozef De Kesel ook afgevaardigden van de islamitische en de orthodoxe gemeenschap, evenals enkele prominenten onder meer de ministers van Staat Marc Eyskens en Jacques van Ypersele. Philippe Markiewicz richtte zich ook tot kardinaal De Kesel en loofde hem omdat hij zich in de geest van zijn voorganger inzet voor dynamische en constructieve relaties met de joodse gemeenschap. Dit open katholicisme is een essentiële belofte voor een verlichte democratie. Tegelijk sprak de voorzitter van het CICB zijn bezorgdheid uit over de toekomst van de democratische samenleving in ons land. En hij voegde eraan toe: Het is een zending van ons allen om ervoor te zorgen dat België een voorbeeld blijft van een goed samenleven.
Vriendschap en het wederzijds respect
Kardinaal De Kesel onderstreepte in zijn repliek dat dit huldebetoon van het Israëlitisch Consistorie de uitdrukking is van de vriendschap en het wederzijds respect van kardinaal Danneels en de joodse gemeenschap. In de geschiedenis was dat niet altijd het geval en ook de Kerk is daaraan soms medeschuldig geweest. Maar hij benadrukte ook dat de gruwel van de Shoah onze ogen definitief heeft geopend. Dat moedigde de katholieke Kerk aan om haar banden met de joodse gemeenschap te heroverwegen en vriendschap aan te knopen. De aartsbisschop van Mechelen-Brussel herinnerde ook aan het belang van de concilieverklaring Nostra Aetate voor de relaties van de katholieke Kerk met niet-christelijke religies. Er is geen vernieuwing zonder openheid voor de ander. Open voor de wereld, en openheid voor andere religies en andere overtuigingen. Bij deze oproep voor dialoog en ontmoeting gaat onze aandacht allereerst naar het jodendom.
Kardinaal De Kesel waarschuwde nog voor de opkomst van antisemitisme, dat heel subtiele vormen kan aannemen. Het is de plicht van de Kerk om niet alleen christenen, maar ook elke burger bewust te maken van dit dreigende gevaar. Antisemitisme gaat ons allemaal aan, niet alleen joden. Want elke vorm van antisemitisme is een aanval op de menselijkheid van de persoon zelf. Hij riep joden en christenen op zich samen in te zetten voor de verdediging van de waardigheid van de menselijke persoon en vroeg ook om samen de gemeenschappelijke joods-christelijke erfenis te verdedigen en om zich in te zetten voor het welzijn van ons land, ons continent en ten dienste van rechtvaardigheid en vrede.